В Грюер правят сирене от 900 години насам

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Близо до женевското езеро в областта Грюер традицията за направа на сирене датира вече 900 години. „Дойче Веле” ни разказва повече за това, как днес се произвежда местната гордост, носеща името на областта , и прославящо я по цял свят.

Screen Shot 09-02-16 at 12.15 PM

Грюер е област с импозантна архитектура обгърната от всякъде от Алпите. Името и произлиза от символа на местната общност, изобразен върху герба- жерав, на френски grue. Въпреки че жителите на Грюер наброяват само около 2 000 души, годишно тук идват почти 1 млн. туристи, а известното сирене което произвеждат в Грюер познава естествено всеки.

„Познавам го отлично. Много е вкусно, има го дори в Бразилия”, споделя една туристка. „Обичам сирене с подправки, тоест отлежало Грюер”, казва друг. Местните започнали да го произвеждат още в далечната 1115 година, от шест века насам сиренето носи и името на областта.

Северин Ескофие е оттук и познава всички специфики във вкуса на сиренето.

„Това тук”, показва тя, „е средно отлежало. Като първо се предлага мекото сирене, отлежало между 4 и 5 месеца, но то е по-малко вкусно. Това тук е престояло между 6 и 8 месеца, и при него може да се усети един по-специфичен вкус”, разяснява тя.

Навсякъде в околностите на Грюер могат да се видят необезпокоявани да пасат десетки крави от породата „Холщайн”. Тук 51 стари мандри произвеждат сирене по напълно традиционен начин. На 1600 метра надморска височина се намира фермата на семейство Пилер, в която отглеждат 52 крави. С производството на сирене се занимава Беат Пилер. Първата фаза започва с разбъркването на млякото в един голям казан, още докато е в течно състояние.

Screen Shot 09-02-16 at 12.02 PM

„Началото винаги е важно при производството на сирене. С помощта на тези дървени лопати трябва да разбъркаме добре всичко”, обяснява майсторът. Това е времето в което „се ражда” сиренето. За направата му се използва мляко, произведено само в областта, а качеството се проверява на ръка. „Това е с добро качество. Контролирам всичко на ръка, защото тук нямаме никакви технически средства, и затова се доверяваме на нашия нюх”, споделя Беат. Така според него може да се усети мекотата на сиренето.

„Върху сиренето е поставен номера на мандрата/ След това може да се види и номера на опаковката. Така всеки който например си купи сирене Грюер в Германия, може да провери в интернет къде е произведено”, казва Фабиане Порчет.

С много повече техника разполагат в голяма мандра, намираща се в близост до семейната ферма. За разлика от традиционните мандри за производство на сирене, тук посетителите могат да наблюдават целия процес, разхождайки се над халетата. Готовите пити отлежават при постоянна температура от 13 градуса. Всяка от тях получава печат за произход.

Ястия със сирене могат да се опитат в десетките ресторанти в околността. Например ризото със сирене или любимото фондьо. Експортът на сиренето Грюер е организиран през 12 век от замъка, където местните графове и управители са контролирали пътищата за износа му, и са печелили от това. Сиренето присъства и днес в програмата при посещението на замъка. „ Често идвайки тук хората си носят за пикник сандвичи с Грюер или малки парченца сирене. Освен това организираме малки партита с фондьо за гостите ни”, казва Филип дос Сантош.

Сиренето Грюер, произвеждано само в тази част на Швейцария многократно е награждавано като най-добрия сорт на света. И има защо, ако дойдете тук, и вие ще разберете.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар