Млечните продукти търгувани на GDT продължават да поскъпват

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Въпреки очакванията на някои анализатори че цените на млечните продукти ще продължат да падат, по време на вчерашния търг на Global Dairy Trade те отново отчетоха чувствителен ръст.

mljako2

Средният ценови индекс на търгуваните продукти този път се увеличи със 7,7% до 2 930 долара за тон. Напомняме, че в средата на август той неочаквано се повиши с над 12 пункта, което накара повечето анализатори да се питат, дали това е нормална реакция на пазара, или само временно явление. Дори анализаторите на Rabobank прогнозираха в края на август, че спадът в цените на млякото на международните пазари ще продължи заради забавянето в растежа на икономиката в основния вносител на млечни продукти-Китай. Други анализатори си обясняват поскъпването на млечните продукти пък с нарасналото търсене от страна на Поднебесната империя.

Най-сериозно поскъпване по време на вчерашната борсова сесия отбеляза маслото с 14,9% до 3 764 долара за тон, надминавайки последния пик в цената си от юни- 3 314 долара за тон и миналогодишната си цена от септември от 3 108 долара за тон.

[sociallocker id=4114][/sociallocker]

Двуцифрено повишение в цената си от 10 пункта регистрира и обезмасленото мляко на прах, достигайки 2 224 долара за тон, което представлява почти едногодишен връх. За последно над 2 000 долара за тон то се е търгувало през октомври-ноември 2015 година, а своят пик от 2 287 долара за тон е достигнало на 5 октомври.

Най-малко с 3,7% до 2 793 долара за тон повиши цената си пълномасленото сухо мляко. Така то също достигна своя пик от октомври миналата година, като надмина цената си от 2 493 долара за тон от 15 септември.

Сиренето „Чедър” достигна до цена от 3 436 долара за тон, поскъпвайки с 9%, надминавайки за пръв път 3 200 долара за тон от октомври 2015 г., когато се търгуваше при 3 206 долара за тон.

Експертите от Института по храните в германския град Кил също отчетоха, че измервания от тях индекс на млякото продължава да се повишава, и през август вече е достигнал до 27,5 евроцента за килограм стандартно мляко. Това е с 2,4 цента над стойността му от юли и с 9,7% или 5,4 цента повече в сравнение със стойността му преди година. Както е известно този ценови индекс е за стандартно мляко с масленост от 4% и отразява (не непременно) ситуацията на германския пазар за млечни продукти. Изчислява се като печалбата от килограм мляко, ако то е отишло за производството на масло или е преработено на обезмаслено сухо мляко. Този индекс не представлява изкупната цена на дадена точно определена мандра, а показва минималната възможна печалба в дадената ситуация, ако производството на мляко надвишава потребностите на пазара.

Брюксел потвърди антикризисния пакет за млекопроизводителите

Европейската комисия утвърди мерките от антикризисния пакет в млечния сектор, информира специализираният портал The Dairy News. Както и беше предвидено по-рано, фермерите ще получат 150 млн. евро с цел да се стимулира намаляване на производството от страните в ЕС. Освен това срокът в който млечни продукти ще могат да се оставят на съхранение ще бъде увеличен до края на февруари 2017 година. Според аграрния комисар Фил Хоган тези мерки са свързани със стабилизиране на пазара и подобряване на ситуацията с изкупните цени на млякото. Напомняме, че детайли от антикризисния пакет бяха подложени на обсъждане от юли насам. Приетата схема за подпомагане на сектора ще се разпростре във всички страни от Общността. Фермерите ще решават самостоятелно, дали ще участват в програмата, поемайки ангажимент за съкращаване на производството на мляко. Средствата ще се изплащат на стопаните от октомври до декември. След края на отчетния период те ще имат срок от 45 дни за да представят доказателства за това, че са намалили производството.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар