С I Paint холандски художник направи изкуството си достояние за милиони

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Един необикновен филм състоящ се от почти 1 000 снимки показващ творчеството на един художник за 3 минути и отнел на създателя му холандецът Тирне Термаат почти три години.

screen-shot-09-09-16-at-01-45-pm

Това е филмът I Paint донесъл му голяма популярност в интернет и показал творчеството му на милиони зрители. За него ни разказва  „Дойче Веле”.

Мнозина хора ме питат какво правя, каква е професията ми, и аз се опитвам да им обясня, че рисувам”, казва творецът. Рисуването му помогнало да достигне до идеята да направи едно видео, с което да обясни точно с какво се занимава, но вместо с думи, да го направи с картини.

Публикува I Paint в интернет през 2012 година, и то достига до милиони зрители. Състои се от различни снимки направени от самия художник и съединени без използването на каквито и да е дигитални ефекти. I Paint достигнал рейтинг от над 100 млн. клика, което го превърнало в истински хит. Решението му  да покаже по този начин творчеството си се оказало спонтанно.

„Още от дете се занимавам с изкуство. По-късно в дизайнерското ми студио една колежка ме помоли да нарисувам нещо. Тя ми каза, че аз мога по-добре да покажа, а тя по-добре да рисува. Така приех предизвикателството. Това беше първият път когато създавах една картина и бях толкова впечатлен, че седмица след това затворих студиото, върнах се при родителите си, и станах художник”, разкрива Тирне Термаат

Картините му изглеждат толкова реалистични и пълни с детайли и малки елементи. За да нарисува някои от тях имал нужда от месеци, други му отнемали само по няколко часа. Всички те разказват истории, повечето от които могат да се открият едва когато отново погледнеш към някоя картина.

„Опитвам се да рисувам картини, в които всеки който ги гледа, сам да намира обяснение за себе си. Аз им давам нещо в ръцете, от което те сами да могат да създават свой собствен свят”, разкрива художникът. Различните хора според него имат различно впечатление към една или друга картина, това е нещото, което цени най-много.

Ателието му се намира в руините на изоставена френска фабрика, заобиколена от зеленина и гора. Креативни идеи за следващи проекти Тирне Термаат намира именно по време на разходките си в гората. Връзката с природата е това, без което не може.

„Израснах на село в Холандия- между поля и вятърни мелници, и винаги съм бил здраво свързан с природата. След това със семейството ми се преместихме във Франция, отново сред природата”, признава художникът.

Допълва че тя го вдъхновява, и го е направила такъв-какъвто е. Тирне Термаат рисува картините си в екрилни цветове, и в повечето случаи първоначално пресъздава върху платното дадена груба идея, която сам впоследствие дооформя. Заснема процеса на създаване на някоя картина.

„Понякога е хубаво когато правя това, защото запазването на процеса на създаване на дадена картина е част от магията на това, как всичко се случва. Когато рисувам, се концентрирам само върху рисуването, но с помощта на едно видео мога да наблюдавам всичко от по-голяма дистанция”, казва Тирне Термаат .

Все още не знае дали ще направи продължение на I Paint, сигурното е само, че в бъдеще може да покаже в интернет и други от своите магични картини, защото рисуването е това, което творецът иска да прави в остатъка от своя живот.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар