SWISS Tavolata показва колко атрактивен може да е животът на село

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

screen-shot-09-11-16-at-11-03-amTavolata идва от италиански и означава маса, на която се срещат приятели да похапнат. В Швейцария взаимствали тази идея, като отскоро на туристите се предлага още една възможност, да се запознаят със самобитния и атрактивен живот на село. В условията на съвременния живот, това може да стане много лесно, с няколко клика в платформата SWISS Tavolata. Там могат да се резервират посещение в стопанството на някой фермер, и така всеки да се докосне до неповторимата атмосфера на селския живот, с неговите неподправени звуци и аромати. Освен това посетителите могат да научат нещо повече и за кулинарните традиции на страната.

Подобна възможност предлага Ерика Хани, при която всеки може да опита местни ястия, приготвени с продукти от фермата. „Обичам гостите, и за нас това е много добра възможност да разкажем нещо за земеделието на хората, канейки ги в хубавата ни къща и да им покажем, какво може да се направи с продукти от нашия регион”, казва за „Дойче Веле” Ерика.

Ежемесечно многократно при нея отсядат групи от по десетина туристи. За една от тях тя приготвя Рьощи– местно ястие с картофи, при подготовката на което и помага нейният съпруг Николас. Посетителите могат да опитат още кравайчета с масло, хляб със спелта (наречен динкелбот), мармалад и пресно сирене. Гостите до момента никога не са посещавали истинска ферма. Преди да седнат на масата, Ерика развежда посетителите си в своята над 260 годишна къща. Разказва им за живота си на село, но е любопитна да разбере нещо повече за своите гости.

„Винаги е много интересно, защото посрещам у дома хора, които до сега въобще не съм виждала. Разговарям с хора, с които до сега почти не съм имала контакт”, продължава тя.

screen-shot-09-11-16-at-11-01-am-001Една от целите на SWISS Tavolata е да даде възможност на всеки който пожелае, да усети духа на различните региони в Швейцария посредством специфичните продукти, които се произвеждат в тях, както и кухнята им. Една закуска с Ерика излиза около 40 евро.

„Реших да си направя резервация през SWISS Tavolata, защото намирам подобно предизвикателство за интересно, да видиш как някой готви с продукти от собствената си градина”, споделя една от гостенките и.

„Никога не съм идвал тук, и за мен интересна тема е произходът на продуктите, с които човек се храни. И когато човек се намира на мястото, където те се произвеждат, храната от тях добива едно особено качество, което не можеш да си купиш”, допълва друг.

screen-shot-09-11-16-at-11-05-am-001Щефани е млада фермерка, която от четири години заедно със своя съпруг Матиас преоткрива селския начин на живот. Тя също използва интернет платформата, за да покаже колко атрактивен може да е животът в близост до обора.

„Хората се наслаждават на село, защото откриват неща, които им липсват в града като например това, да видят откъде идва храната на масата. Имат възможност да се насладят на изгледа към планината, на животните отблизо”, казва младата фермерка.

Тя предлага меню, което рядко можете да видите в ресторанта.  Приготвя рагу с ябълки, типично швейцарско ястие с особен плодов вкус. Говеждото месо идва от собственото им биостопанство. „Всички съставки за ястието намирам в стопанството, а ябълките придават много специфичен вкус на месото”, продължава Щефани.

screen-shot-09-11-16-at-11-01-amПреди поднасянето му не липсват традиционните наздравици с вино придружени от плата със сирене и салам или хапки. На гостите им се нрави семейната атмосфера, която цари във фермата на Щефани. Те признават, че се чувстват сякаш са у дома си. Време е за главното ястие, сервирано от самата Щефани. „Това което ми дава импулс е възможността да се свържеш с хора, които нямат нищо общо със земеделието, задушевните разговори и близостта с тях и интереса който те проявяват към моето ежедневие”, споделя тя.

Швейцарската кухня поднесена директно във фермата за всеки, който има възможност да и се наслади, това си остава едно особено преживяване.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки”Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар