Чанти от спасителни жилетки шият на остров Лесбос

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

screen-shot-09-12-16-at-12-33-pmИдвайки в Европа хилядите бежанци оставят десетки непотребни спасителни жилетки, част от които преди време китайският художник Ай Вейвей превърна във впечатляваща инсталация в езерото на двореца „Белведере” в австрийската столица Виена. Благотворителната организация PIKPA на остров Лесбос обаче се е заела да намери по-практично приложение на жилетките, шиейки чанти за бежанците.

“Те са предназначени за хората, които се занимават с проблемите на бежанците, а не за туристите посещаващи острова ”, казва за АФП  Матина Кондолеотос от PIKPA. Подплатата на жилетките също намира приложение. За някои от нещата които се произвеждат от тези жилетки са необходими сръчни пръсти и умения да се рисува.

„Всичко което виждате тук са остатъци от спасителни жилетки, от които се опитваме да направим красиви неща”,казва с усмивка Джонас, бежанец от Еритрея.

screen-shot-09-12-16-at-12-51-pm

Вместо да капитулират пред планините от спасителни жилетки на острова, тези хора искат да създадат нещо ново от старите и непотребни остатъци от прииждащите бежанци.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимки АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар