Най-добрата паста на света

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Времето и регионалните продукти са тайната за макароните на Артуро

screen-shot-09-14-16-at-09-10-am

Ако искате да похапнете паста, не е необходимо непременно да отидете до Италия, но ако искате да опитате от най-добрата паста на света, то задължително трябва да посетите градчето Граняно в близост до Неапол. Там в „Пастифицо ди Кампи” Артуро Елефанти произвежда най-добрата паста на света. Всеки ден започва с излет навън, защото една от най-важните съставки за неговата паста е… времето.

„Днес влажността ще е може би около 30-40%, подобни дни са добри за пастата”, казва убедено Артуро. Неговата тайна рецепта включва освен идеално време и регионални продукти като твърда пшеница, за която морската вода, вятърът от планините и слънцето създават почти идеалните климатични условия за развитие. Доставя си суровината веднъж седмично, а днес работи върху един нов сорт паста. За да постигне правилната форма използва специално сито от бронз.

„Днес машините поемат повечето работа. в сравнение с миналото, когато всичко се е правело на ръка”, продължава майсторът. Най-голямото предизвикателство е тестото. Единствените съставки са водата и пшеницата, които се смесват под вакуум, и след това с помощта на силен натиск и под висока температура се пресоват. Така наречените „ерике”- малките спираловидни макарони прави за пръв път.

Италия е световен лидер в производството на макарони, и годишно то достига до 3 млн. тона. Спираловидните макарони са любимият вид за Артуро. Въпреки че всички се правят от тесто и вода, всяка определена форма макарони според него може да се комбинира с точно определен сос. Например малките макарони вървят със сос брюн, а спагетите с морски дарове.

Италианците са всепризнати майстори на пастата, но не страната им е родина на макароните, а древен Китай. Първата рецепта за макарони написана върху пергамент е от преди почти 4 хилядолетия. Гърците и римляните също открили вкуса на макароните,а арабите започнали да изсушават свежите макарони, и така да повишават трайността им.

screen-shot-09-14-16-at-09-11-amПастата на Артуро трябва да съхне почти 50 часа. Дневно манифактурата му произвежда до 3 тона макарони. „Това на снимката съм аз. Хубаво е да зная, че снимката ми обикаля света. Така всеки може да види, че аз съм направил тази паста”, казва с усмивка Артуро, показвайки една от кутиите с макарони.

Серийното производство на даден вид паста обаче не се пуска дотогава, докато не се произнесе шефът му Джузепе ди Мартино. Само след като опита и се произнесе за качествата на пастата, тя бива пускана в масово производство. Тази вечер Артуро има късмет, защото той определя новата паста като перфектна, с отлична форма и цвят, освен това не остават никакви следи върху вилицата.

Артуро отива за потвърждение и до ресторанта на дон Алфонсо, оценен по достойнство със звездите на Мишлен, и съществуващ от повече от век. Меню от три ястия тук излиза около 200 евро на човек. Тайната на маестро Алфонсо са простите но висококачествени съставки.

„Пастата ухае на подправки, това е което ми липсва”, признава той. Идеята му е да направи едно просто ястие със зехтин, пиперочини и риба тон. Най-накрая комплиментите са и за двамата- заради прекрасното ястие, което обаче не може да се приготви без една от най-важните си съставки-най-добрата паста на света.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар