Михаела създава Атлас на красотата

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

screen-shot-09-15-16-at-04-18-pmДокато се питате може ли да се създаде „Атлас на красотата“ (Atlas of Bauty). тя го прави на практика. Румънката Михаела Норок е в движение всеки ден за да събира обектите на своя проект- женски лица, усмивки и очи, показващи най -различни емоции. Работното и място са улиците и обществените места. Финансира проекта си „Атлас на красотата” чрез краутфъндинг платформа. Снима женски лица, и от 2013 година е обиколила повече от 30 държави. Целта и е да покаже истинската красота. Намира обектите си от Мианмар през Букорещ до Джакарта и от Финландия до Еквадор.

„Женското лице ли, о то е една загадка за мен. Винаги се впечатлявам, когато срещна някоя жена на улицата. Ако някоя ме впечатли, то това е заради излъчването и или нещо което идва от вътрешността и. Може би това е енергия или химия”, казва Норок.

screen-shot-09-15-16-at-04-18-pm-001Това според нея не може да се контролира и ако се случи се опитва да го заснеме. На 27 години родената в Букурещ румънка решава да напусне работата си в една румънска телевизия. И оттогава за реализацията на проекта си е заснела стотици жени, като е събрала историите им. Пред обектива и са заставали продавачка на месо от Южна Африка и почти 100 годишна индийка, или германка преборила рака  не един, а два пъти. Чрез снимките си Михаела иска да покаже спокойствието и радостта, да визуализира силата на жените.

„Днес по телевизията често можеш да видиш войни и конфликти, докато с моите снимки се опитвам да променя перспективата. Въпреки че едва ли ситуацията в света скоро ще се промени, искам да покажа, че навсякъде цари красотата”, признава фотографката.

Публикува снимките и историите си в интернет. Страницата на проекта и във Фейсбук вече има почти 900 000 последователи. Блогът и е сред най-споделяните в платформата Tumbler.

“Търся хора които ни носят надежда, или имат нещо вдъхновяващо. Или такива които могат да покажат вътрешната си красота. Това е нещо много важно за мен. Опитвам се наистина да покажа силата, която имат жените”, продължава Михаела.

screen-shot-09-15-16-at-04-36-pm-001

Едно от предизвикателствата пред нея е посещението и през септември миналата година в Северна Корея, където иска да покаже хората в тяхното ежедневие. Въпреки известните трудности успява да заснеме над 20 жени, много повече отколкото е очаквала.

„Това което ме изненада там е, че можех да говоря открито с жените на улицата. Те бяха невероятно открити и ми позволиха да ги снимам”, признава тя.

Днес Михаела е в Милано, и когато заговаря някоя жена винаги се стреми да изглежда сърдечна , да вдъхва доверие и да ги убеди в смисъла на проекта си. Така успява да привлече две дами от Рим, попаднала на тях из улиците на Милано. Те намират проекта за много интересен, и с радост се съгласяват да се включат. В течение на няколко години Михаела е заснела десетки лица, но какво е хубостта за нея?

„Това е нещо екстремно, нещо многообразнозащото красотата може да се крие в един поглед или усмивка. Красотата е енергия която е около нас самите, и човек трябва да е отворен за да може да я приеме за да не изчезне незабелязана”, категорична е Михаела.

screen-shot-09-15-16-at-04-36-pm

Проектът и Атлас на красотата продължава до следващата година, предстои и да посети Япония, Швейцария и Мексико, а ако я срещнете на улицата, не пропускайте и вие да станете част от него, защото предстои да издаде атласа и като книга.

Мартин Иванов

по материали на  „Дойче Веле

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар