Най-скъпите картофи на света

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Водораслите и морския бриз допринасят за формиране на уникалния им вкус

screen-shot-09-19-16-at-10-33-am

Всеки обича да си похапва картофки, но не всеки знае, къде се отглеждат най-скъпите картофи на света. Това е една от меките на кулинарията Франция, или по-точно намиращият се в Атлантика остров Нуармутие. Там е единственото място, където се отглеждат картофи от сорт „Боноте” (Bonnote), които са толкова чувствителни, че се берат само ръчно, а морската вода и специален сорт кафяви водорасли допринася за създаването на най-подходящите условия за отглеждането им точно там. Цената им достига до 500 евро за килограм. За отглеждането и беритбата им има точно определени предписания, които трябва да се спазват, за да достигнат качествата си, познати за малцина.

screen-shot-09-19-16-at-10-33-am-001„Много са чувствителни, и трябва да ги берем на ръка. Обвивката им е много по-тънка, отколкото при нормалните картофи, и грудката се запазва дори когато са узрели”, казва картофопроизводителят Лориен Тесие. Заедно със своя син Лоран внимават да не се наранят картофите при прибиране на реколтата, иначе ще им падне цената. Друга причина за високото им качество е, че от едно растение се произвеждат максимум 200 грама картофи, което означава че добивите са ниски.

screen-shot-09-19-16-at-10-35-amРеколтата се прибира 90 дни след засаждането в началото на февруари , когато картофите са с перфектно качество и с най-добър вкус. Благородническите картофи не могат да се съхраняват дълго-още една причина за впечатляващата им цена. За перфектните условия на острова допринася и мекия солен океански бриз, и отдалечеността му от вредители и причинители на болести. За да постигнат необходимото качество на картофите, фермерите ги засаждат още през есента използвайки обилно морска вода и кафяви водорасли като тор за почвата. Те се разпадат в нея и освобождават йод, който допринася за формирането на особения им вкус.

Общото производство на всички фермери на острова, отглеждащи картофи от сорт „Боноте” не надминава 100 тона годишно. Повечето разбира се продават, а това което остане е за лични нужди и награда за тежкия им труд. Веднъж годишно на полетата с картофи кипи усилен труд. Причината е че тук се събират любители на картофите от цяла Франция, които сами да си наберат картофи и да си ги вземат на промоционални цени. „Дошли сме специално заради тях, защото растат само тук”, признава една хоби фермерка. „Идваме директно от париж, за да си наберем сами от тях”, казва друга. Те заплащат само по 4 евро за килограм набрани картофи. Намаление, което си заслужава усилията тъй като гурме ресторанти в Париж и Брюксел плащат по 500 евро за килограм. Ежегодно на острова се организира фестивал на картофите, където се предлагат най-различни ястия като например печени картофи със сардини, които могат да ви убедят в качествата им. Търсенето им е огромно, и хората се редят на опашка, а Лоран Тезие не прави изключение от колегите си.

screen-shot-09-19-16-at-10-35-am-001„Това ме кара да се чувствам горд и да се радвам, че хората идват тук заради нашите картофи”, продължава фермерът. Тази година са особено меки и ароматни. Една перфектна комбинация”, оценява ги един от посетителите на феста. Други пък определят за перфектна комбинацията им с риба. Не е никак чудно, че те намират път директно до някои от най-реномираните ресторанти. Един от готвачите имащ привилегията да готви пресни пресните картофи е и Патрис Милесьо.

„Тази възможност се отдава само веднъж годишно когато се прибира реколтата. Картофите от сорт „Боноте” са редки,чудесни но и скъпи. В това се крие тяхната особеност”, споделя майстор-готвачът.

screen-shot-09-19-16-at-10-37-amОсобена е и неговата рецепта, защото приготвя не предястие, а десерт. „За разлика от останалите картофи, тези имат изключително гладка повърхност”, обяснява Патрис докато създава специалитета си. Реномираните готвачи в страната според него са били изненадани от лекотата им. Сварените картофи се разрязват толкова леко, че са идеални за приготвяне на всякакви ястия и това ги прави гъвкави. Използването им за предястие си е чисто разхищение. Рецептата за картофения десерт е типично френска. Патрис разделя сладкото картофено тесто в малки форми подобни на тези за крем карамел. Пече ги, и деликатесът от най-скъпите картофи на света е готов.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар