25 години след откриването си, мумия още крие неразгадани тайни

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

screen-shot-09-19-16-at-09-08-pmПреди 25 години на 19 септември 1991 година по време на експедиция в граничната област между Австрия и Германия, група учени от Нюрнберг открили мумия, която скоро била наречена Йотци. Четвърт век по-късно тя все още крие неразгадани тайни. Вкамененият мъж от ледниците на Южен Тирол беше поставен в специална камера в местния археологически музей.

„Става дума за една от най-старите мумии въобще, в чиито клетки все още е запазена някаква влага”, казва шефката на южнотиролския музей Ангелика Флекингер. За да се направи по-прецизна оценка обаче е необходимо да се проведат още изследвания с по-модерни методи и апаратура. „Ние намерихме не само мумията, но и нейните дрехи и оръжията. Това е находка, която няма аналог в света”, продължава тя.

Йотци е живял в ранната каменна епоха преди около 5 300 години. Бил е около 1,60 метра висок и е починал на 45 годишна възраст убит от стрела. Обстоятелствата около смъртта му за сега остават загадка за учените. Въпреки това благодарение използването на нови методи, те научават все по-нови неща за нея.

„Можем детайлно да анализираме различни детайли, като можем да определим не само с какво се е хранил- месо или растения, но и какви бактерии е носел”, казва Алберт Цинк от специализирания институт EURAC. Това е така наречената микробиология, с помощта на която може да се определи при какви условия е живял човекът в онези древни времена. За разгадаване на останалите тайни, които носи Йотци учените могат да бъдат подпомогнати от климатичните промени, тъй като с топенето на глетчерите нарастват надеждите за откриването на още ледени мумии.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимка; АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар