Храни се бавно, вместо бързо

4 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 4 Flares ×
Последователите на Slow Food движението се събират за 20-ти път в Торино

slowfood2

„Храни се бавно, вместо бързо”. Това е символ верую за всички последователи на Slow Food движението, които през тази година ще се съберат между 22 и 26 септември в италианския град Торино за юбилейното 20-то издание на специализираното изложение Terra Madre Salone del Gusto. И през тази година форумът ще е съпътстван от най-различни конференции, събития и семинари, на които ще се обсъжда как можем да се грижим по-добре за земята, как да се организира по-добре околната среда, и къде може да се отглеждат храни. Всичко това служи за да се осъзнае голямото значение на процеса на производството. В основата на всички дейности на Тера Мадре е градината, в която се произвеждат разнообразни видове плодове и зеленчуци символът на любовта към земята.

В програмата на изложението присъстват най- различни Slow Food проекти на кулинарни майстори като- „Cucina dell’Alleanza“ на Piazza Castello und както и „Срещи на маса”, организирани от училището за готварство в Поленцо. В Parco del Valentino  пък ще бъде организиран голям пазар, където всички посетители ще могат да си купят уникални продукти , сред които и странджански манов мед и да се срещнат с производители.

Малко история

slowfood3Основател на движението Slow Food е италианецът Карло Патрини, който искал чрез използване на местни продукти да спомогне за повишаване на качеството на хранене и заедно с това да се подобри опазването на природата. Вкусовете също напредват бавно но постоянно. Нещо което знаят дори градинарите и от което се боят. Карло Петрини обаче направил от това единствения по рода символ на една успешна история. Използвайки вкуса   като марка , произхождащият от железничарско семейство дипломиран социолог създал преди повече от две десетилетия международното Slow Food движение, основано на гастрономическите традиции за  „добра, чиста и коректна храна” . Последвало лавинообразното му разрастване. Към него първоначално се присъединили леви министранти (хора подпомагащи свещенослужителите при извършване на богослужение в католическите църкви бел. ред.), които направили специални червени знамена с надписи Slow Food. След това започнали да никнат десетки организации и съюзи на фермери и рибари, като „локалните производители” дълго време запазили благоприличие.

%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2%d1%84%d0%be%d0%be%d0%b45Днес Slow Food се отбелязва ежегодно на 10 декември с организиране на специален Terra Madre Day. Философията на вкуса е също толкова проста, както и убедителна. Добрата и осъзната храна с локални и чисти продукти, които да присъстват в тенджерата е в основата на философията на Патрини и неговата „нова гастрономия” и в борбата му понякога приличаща на игра, но обща за всички битка с Fast Food културата и големите концерни от хранителната индустрия.

Във времената на климатични промени, глобализация и кризи с изхранване на човечеството мисленето „Small with Bautiful” стремително печели все повече последователи. Две десетилетия след основаването си, движението Slow Food има последователи в 150 страни по света. Към него се обръщат както фермери, кулинарни специалисти и учени, така и любопитни хора, които си организират специални пикници. На движението се посвещават концерти, филми, различни демонстративни форуми и дискусии. Вече 100 000 души са последователи на Slow Food движението, обединени в 130 организации и над 200 местни „хранителни съюзи”, които настояват за използване на местни и устойчиви храни.

„Една глобална революция може да се осъществи само от долу- от местните корени. С инициативите си нашите организации могат да се превърнат в истинска опозиция на концерните от аграрния бизнес и хранителната индустрия”, пропагандира създателят на движението от Бра в Пиемонт, където организира протестни акции срещу местни представители на вериги за бързо хранене, чието начало е още през 1986 година с демонстрация на Испанските стълби в Рим.

Междувременно Петрини се превърнал в истински лидер на едно „световно движение за промяна”. Той не отрича глобализацията, но иска да я използва по свой начин.

Всеки има право на качество

slowfood4Неговото движение започнало да надига глава, и да се чува все по-често. „Всеки има право на качество. Тук не става дума за това, пазарите да служат само на богатите. Ние трябва да произвеждаме биологично. Качество за всички означава основно за най-бедните”,надъхва той своите последователи.

Дали всичко изглежда толкова елитарно- да се храниш по-малко и в същото време да пазиш природата чрез „къси вериги” ( 0 километър), да пестиш енергия чрез производство на местни храни, да запазваш многообразието от растителни и животински видове, и в същото време фермерите да получават честни доходи?

slowfood1В книгата си Петрини дава всички решения, които трябва да помогнат за това, и да попречат  „да се тъпчем с храна”. Демокрация отдолу за революция в страната без да се разхищава храната, Ефикасно ядене без раздразнения във времената на консуматорския век. Всички, не само фермерите биха желали да прекарат активно живота си, нещо за което се изказва и поколението на 68 годишните.

Според  „Шпигел” в Германия има десетки последователи на Slow Food движението, които смятат че птичето месо може да е с истински вкус, че хлябът и другите ястия от дървени гърнета, или овче сирене от някоя биомандра могат да отворят вратите към различни курсове за готвачи, концерти или разходка сред лозови масиви.

slowfood6В борбата с ГМО в град Улм например се стигнало до създаване на меню само от плодове, зеленчуци и леща. това означава, че кредото „храни се бавно” не касае единствено местните производители и потребители, а се отнася и до ограничаване на купуването на месо. Както казва основателят на движението Карло Патрини „ храната трябва да бъде ключа, за да получим отново живота си в нашите ръце”. Това изисква позитивно лобиране и изясняване значението на това, какво разнообразие трябва да има в чиниите ни.

И всичко трябва да се случва под мотото: „Up with Slow, Down with Fast“ – или „за бавното, не на бързото”

Мартин Иванов

по материали от Интернет

Снимки: media.slowfood.it

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар