Дингъл показва драматичната красота на ирландското атлантическо крайбрежие

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 2 Flares ×
Делфинчето Фунги е местната звезда, привличаща потоци от туристи

screen-shot-09-22-16-at-05-19-pm

Запътите ли се към Ирландия, не пропускайте да посетите полуостров Дингъл, защото океанът, вълните и птиците създават магнетична атмосфера, и показват драматичната красота на ирландското атлантическо крайбрежие. На пътешествие до това вълшебно място, вплело хилядолетни традиции, мистика и митология се отправяме заедно с „Дойче Веле”. Полуостровът привлича близо половин милион туристи всяка година. Главен град и основна забележителност е едноименното рибарско градче със своите само около 1 200 души население. Но най -известният и обичан обитател на полуострова всъщност живее във водите около него. Това е местната звезда- делфинчето Фунги.

Заселва се преди почти три десетилетия във водите край Дингъл , където остава да живее необезпокояван и до днес. Може да се види всеки ден да играе закачливо с туристите. Достатъчно е да се поразходите с лодката на Джими Фланъри. Защо делфинът е избрал да се засели точно тук, си остава загадка и до днес. Не е изяден, защото практически няма врагове.

„Фунги е останал тук само защото така е пожелал”, казва Джими, опитвайки се да намери най-точния отговор на въпроса, защо се е заселил точно в залива на полуостров Дингъл. „Винаги съм си задавал този въпрос. Тук има достатъчно риба, и липсват някакви естествени врагове за делфина, и това му харесва”, продължава той.

screen-shot-09-22-16-at-05-26-pmДругото което впечатлява туристите тук, е необикновения ландшафт на полуострова, който му придава един особен магнетизъм. За да го усетят по-добре, те предпочитат разходките пеша или с велосипед. Едно от посещаваните места, е намиращата се в североизточната част на Дингъл старинна романска църква. Днес тя е част от националното богатство на страната. Само на няколко часа път от нея се намира  „Галарос Ораториум”, построен от камък най-вероятно през 8 век сл. Хр., който напомня раннохристиянска капела и прилича на обърната лодка.

Дингъл предлага обаче не само природни или исторически забележителности, но и кулинарни изкушения- например в рибения ресторант The Global Vilidge. Благодарение на събрания в 14 страни опит, главният готвач Мартин Бейлин предлага най-различни изкушения за недцето, приготвени изключително само с местни продукти.

„Преди 15 години нямахме добра кулинария, но ние готвачите пътувахме по света, и връщайки се у дома, допринесохме за обогатяване на кухнята ни”, споделя Мартин. Така в нея навлезли чудесни съставки от Атлантика, млечни продукти, месо и зеленчуци. „Донесохме фантазията на нашата маса”, признава готвачът.

Разбира се Ирландия е световно известна със своите пъбове, и за да усетите атмосферата в тях, задължително трябва да отделите време поне за едно посещение. В много от тях може да се насладите на традиционната ирландска музика. Такъв е например пъбът на Джон Бенинс. Там всяка вечер може да чуете Ейлиш Кенеди, съпругата на съдържателя да пее неподправения и романтичен местен фолклор.

„Ако това беше само една туристическа атракция, нямаше да го правим. Израснали сме с тази музика, и това е един вид бонус за хората, които идват тук”, признава тя. А когато вечерта напредне, пред микрофона сяда и собственика за да ви потопи в старинните истории за Дингъл и Ирландия….

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар