Изкуство върху вода

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Картините на турския художник Гарип Ай са уникални защото майсторът на четката използва старинната техника наречена „ебру”. Тя позволява да се рисува изцяло върху вода, а за неговото творчество, превърнало се в хит в социалните мрежи ни разказва „Дойче Веле”.

screen-shot-09-23-16-at-02-22-pm

При тази техника цветовете са специално разтворени във вода, като позволяват за много кратко време да се нарисуват уникални идеи. Гарип Ай е творецъ, не само върнал към живот ебру техниката на рисуване, но и продължил да я развива. По подобен начин е нарисувал картината на ван Гог „Звездна нощ”. „Тя напомня на рисуването чрез техниката която използвам, той претворява облаци в своята картина, а „ебру” означава облаци”, казва майсторът. И когато през юни публикувал картината си в интернет, тя се превърнала в истински хит. споделена от десетки. За по-малко от месец клипът му, публикуван на страницата му във Фейсбук, бил харесан от над 27 млн. души. Успехът и позитивните реакции изненадват художника и днес.

„Понякога се събуждам сутрин, и виждам че хора от Париж, Нигерия или Венесуела се опитват да се свържат с мен. Това ме кара да се чувствам чудесно, тъй като хора от цял свят ми изразяват благодарности, че съм осмислил деня им например”, казва Гарип.

В основата на техниката е вода размесена с кислородни мехури, така горната повърхност наподобява на гума, и предотвратява потъването на цветовете. След това те започват да се нанасят и да се разделят чрез влачене и пускане. Получават се течни форми, резултат на спонтанни решения.

„Работата е ограничена във времето. Човек може да рисува във водата само около половин час, след което цветовете започват да се разпадат”, разкрива Гарип. Художникът използва базирани на водна основа цветове и пигменти. Когато картината е готова, внимателно я копира върху хартия, като е важно между хартията и водата да не попаднат въздушни мехури.

Около Златния рог в Истанбул майсторът рисува ежедневно нови и нови картини. Решава да се специализира в рисуването чрез използване на „ебру” техника преди няколко години. Не само повърхността върху която рисува, но и инструментариумът му са специални. При него старинното изкуство сякаш преживява своя ренесанс.

screen-shot-09-23-16-at-03-18-pm„Ние използваме съвсем различни материали в сравнение с останалите художници. Тази четка например напомня опашката на кон, а дръжката и е от палисандрово дърво. В средата и има дупка, така всеки път когато я въртя или движа, мога да загубя боята”, пояснява Гаип.

Той прави семинари и курсове по цял свят. Талантът му да оставя цветовете да танцуват е оценен от творци и в други сфери на изкуството като опера и театър. По мотиви от негови произведения се създават и впечатляващи светлинни шоу програми, както в Дубай например. Норвежка група също го ангажира за да направи клипа им, използвайки „ебру” техника на рисуване.

Гарип Ай е роден през 1984 година в югоизточна Турция, и за него Истанбул е източник на вдъхновение. Той не се ограничава само в традиционните мотиви, и търси нови пътища за развитие на техниката, която упражнява. Вижда много общи неща между своето изкуство и това на Винсент ван Гог.

„Експресионистите е трябвало да работят бързо. Времето се променя толкова бързо, колкото и цветовете. Затова понякога те са рисували своите картини за по-малко от час, ето защо произведенията им силно напомнят на ебру живописта и изглеждат така, сякаш са направени от вода”, смята художникът.

А неговият танц върху вода продължава. Вдъхновен от Едуард Мунк, Ай създава следващата си рисунка- репродукция на „Викът” може би най-известното произведение на Мунк. А благодарение на интернет Гарип Ай не само дава световна известност на една старинна техника, но продължава да удивлява с изкуството си милиони хора.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар