Дакелът се връща на мода

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

screen-shot-09-26-16-at-09-59-amКакто и при хората, така и при кучетата или поне в предпочитанията за отглеждането им – също всичко е въпрос на мода. Да си призная и аз все по-често срещам хора, водещи малките, сладки и игриви дакели по велоалеите или из планината, но не очаквах, че тази порода кучета ще се върне толкова стремително на мода, и то не само в Германия. За това защо дакелите отново са на мода, и ще изместят ли други станали през последните десетилетия модерни породи кучета ни разказва „Дойче Веле”.

Днес има най-различни породи кучета- с къси или дълги косми, но дакелът си остава единственият, който сякаш ви говори с очи. Освен другото е с компактно тяло и къси крачета, което у нас не зная защо му донесе прякора „салам Камчия”.

„Единственото животно което мога да оприлича на дакела е магарето. За мен магарето е като дакела, само дето е по-тежко и по-голямо”, казва Бернд Енес. За Етиас Ойлер пък неповторимото у дакелите е, че наистина не слушат. Сигурно и инатът им е причината да се сравняват с магаретата. За повечето хора преоткрили тази порода кучета има такива, които обичат кучетата въобще и други- които обичат само дакелите. Тъй като дакелите по принцип са ловна порода кучета, обичат много да тичат. Заради компактното си тяло се ползват при лов на лисици или язовци.

Лиън е един от гордите собственици на дакел, и с неговия Чарли редовно се разхождат из берлинските паркове. Той дори му е направил страница във Фейсбук, и кученцето добило популярност даже в Бразилия.

„Винаги съм искал да имам дакел заради чудесната му форма и жизнерадостния му поглед”, споделя неговия собственик. Признава че са му харесали темперамемта и неговата независимост. „Всеки иска куче, което прилича на самия него”, допълва Лиън.

От края на 70-те години на минали век дакелът излиза от мода сред любителите на кучета в Германия, изместен от други породи малки кучета като Чилаула , Мопс или Джак Ръсел Териер.

„Човек винаги се сеща за тези старомодни собственици на градини в карирани костюми, отглеждащи своя дакел. И тази представа не се е променила и до днес, защото за тях най-важното си остават дома, градината и дакела”, казва Бернд Енес.

В миналото дакелът е бил благородническо куче, неизменна част от дворовете на крале и владетели. В Германия на мода идва при управлението на кайзер Вилхелм II. Кралица Елизабет II, която е позната като фен на кучетата от породата Уелско корги , също обичала да получава като подаръци и дакели. Анди Уорхол също е лоялен собственик на дакел, а Пикасо увековечил своя любимец- дакелът блум в безброй от произведенията си.

Според журналиста Томас Нидерсте-Вербек, да имаш дакел, е въпрос на личен избор и начин на живот. „За разлика от дога или добермана, дакелът не е толкова опасно куче. То прави всичко така, както го разбира и мисля че с притежаването му, всеки може да подчертае, че има по-различен вкус или разбиране за живота, и да покаже индивидуализма си”, счита Вербек.

Подобен стил си е изградил и берлинският фризьор Етиас Ойлер, който от три години се грижи за дакелите Ема и Лили. Те са чести гости в неговия стилен салон, в който не рядко се отбиват и звезди от шоубизнеса. В условията на урбанистичния свят в който живеем според Ойлер, тази порода кучета преживяват истински ренесанс.

„Живеем в центъра на столицата, и мога да кажа,че дакелът наистина е на мода”, потвърждава той. И не само в Берлин. „В началото на годината бях във Венеция, и там на всяка улица можеше да се види да се разхожда поне по един дакел”, казва фризьорът.

. Дакелът има своето място и в киното, например в трагикомедията с Дани де Вито Wiener Dog (2016). През миналата година пък блогърът—дакел Крузо влезе със своята книга в листата на бестселърите на „Но Йорк Таймс. За австралийските медии заедно с френския булдог, дакелът е определян като наследник на мопса, за най-предпочитан домашен любимец . „Дали дакелът ще се превърне в един наследник на мопса? Не мисля. Той ще си остане определено едно нишово куче, типично за определен тип хора”, казва в заключение Бернд Енес.

Модните тенденции обаче твърде често са по-кратки и от кучешки живот. Те идват и отминават, но на дакелът, който отново се радва на любов това му е все едно.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар