Гурме от отпадъци

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

screen-shot-09-26-16-at-03-35-pm

Даниел Хойк е един много особен готвач, тъй като ежедневно приготвя менюто си, съобразявайки го с това, което ще намери, но не в магазина, а сред отпадъците от непотребни храни. За днес в менюто му попадат студена супа, леща и плодов десерт. Продуктите си набавя обикновено сутрин от местния биомагазин, но не като ги купува, а като ги избира и сортира от изхвърлените и непотребни храни. Готвачът надлежно си записва какво е получил, тъй като всеки ден трябва да мисли ново меню. Прилага няколко фокуса от своята кухня като например водна баня, за да освежи салатата и да и придаде необходимата форма. Някои от плодовете и зеленчуците се нуждаят само от изрязване на наранените части. Неговият ресторант носи многозначителното „Щастливи без отпадъци” (Restlos glücklich), а повечето работят в него доброволно.

„Правим го защото искаме да намерим своя кулинарен път, вместо да изхвърляме храни да ги предложим на гостите си, и така да ги убедим в каузата ни”, казва Леони Бекман. Според изследване на Световния фонд за опазване на  дивата природа годишно в Германия се изхвърлят 10 млн. тона храни, които стават за ядене. Restlos glücklich е първият по рода си ресторант в Германия, предлагащ храна от отпадъци, спасявайки по този начин непотребни за околните храни. Цените са стабилни, а резултатът- все по-доволни клиенти. За тях няма разлика от храната тук и в останалите ресторанти, и все повечето намират идеята за употребата на хранителни отпадъци като най-добрия начин да се покаже, че не всичко е за изхвърляне.

И тъй като съставките в менюто на ресторанта са неизвестни предварително, и Даниел трябва да подхожда ежедневно с импровизация при подготовката на храна, е измислил и специална поговорка: Хранителни остатъци за изтънчен вкус! 🙂

Мартин Иванов

по материали на „Дойче веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар