Да похапнем насекоми

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Храната с насекоми скоро може да присъства в ежедневното ни меню

Ако за нас похапването на буболечки и други насекоми все още е екзотика, то за повече от 2 млрд. души по земята, те са си част от дневното меню. В специално организиран курс един готвач от Хамбург се опитва да ни запознае с това, какво многообразие от храни може да се приготви от червеи, буболечки и други подобни на тях твари.

Сред специалитетите му са скакалци в захарен памук или с шоколад. Освен това в менюто му може да има пържени червеи, а участниците в необичайния курс по готварство са от цяла Северна Германия. Повечето от тях са с различни представи относно насекомите. Някои са виждали само насекоми, а пък за други е непонятно, как ще се справят със скакалците, а Фалко Денен им обяснява, че насекомите са „абсолютни протеинови бомби”, някои от които съдържат почти 70% белтъчини. През 2013 година Фалко основал специална организация посветена на кулинарията с насекоми, и започнал да доставя на ресторантите раци. Днес участниците в курса му се подготвят да пържат скакалци като се отстраняват крилете и краката им.

От няколко години насам все повече европейски готвачи също експериментират с приготвянето на ястия от насекоми, дори и в някои от най-реномираните ресторанти като френския „Афродит”. За насекомите като храна се говори все повече и повече, а те се възприемат като здравословни, пълни с протеини и витамини. Кой знае ястия като домати със скакалци или брашнени червеи с кускус сигурно могат да допринесат за спасяването на света от глад. Това обаче зависи от провеждането на някои експерименти от онези, които все пак не са чак толкова на ти с използването на насекоми като храна.

„Да, това тук в Северна Германия е може би по-приемливо, защото пътят от раците към насекомите не е много, и мисля че сме добър пример за това, как хората се отварят за употребата им в храните”, смята Фалко.

Съставките за храните които предлага внася от Белгия и Холандия, тъй като Германия все още е „сива зона” в предлагането на насекоми. Разбира се никой не говори за това да си вземете скакалци от градината или магазина, но ако говорим за отглеждането им за консумация, то във федералната република съществуват много строги правила. Повечето участници в курса намират за вкусна храната с насекоми. Един от тях споделя, че харесва червеи с картофено пюре. И така от градината върху вилицата, да нападнем дружно скакалците.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче веле”

Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар