Телешки кюфтенца по швейцарски

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

screen-shot-09-29-16-at-03-30-pmКюфтенцата са познати не само в българската или балканска кухня, те имат свои „побратими” и в Швейцария, където не всичко е шоколад и мляко, а благодарение на платформата Swiss Tavolata, за която писахме наскоро, фермерката Мелани Рамза може да предложи на гостите си телешки кювтенца по швейцарски в добавка със сос от билки и гарнитура от картофи с тиквички и манголд.

„Искам хората да видят къде растат зеленчуците, и откъде идва месото”, казва младата фермерка. В стопанството си отглежда сред природата 30 крави, и затова месото им е с изключително високо качество.

„Животните се хранят само с прясна трева, а за качеството на месото е важно животните да се движат много и бавно да растат”, споделя Мелани.

От говеждото месо което отглежда, често предлага на гостите си кюфтенца с билков сос, в който добавя тиквички и манголд и картофи от собствената си градина. Накратко казано -автентична швейцарска кухня. „Те са типични за кухнята ни, и са обичани както от малки, така и от големи”, признава Мелани. Тя омесва месото с парченца червена чушка и подправки, докато се получи еднородна маса.

Тайната на кюфтенцата според нея е тъкмо в доброто размесване, и тъй като месото е с много добро качество, не е необходимо да се прибавя брашно или панировка, а свежите билки им придават чудесен аромат. След като е готова каймата се правят малки топчета, които се пържат до златисто. След това се подготвя сместа за соса съдържаща песто Орегано, специален вид паста и бяло вино. Когато заври се прибавят чесъна и кюфтенцата. Важното според Мелани е месото да поеме мазнината, защото тя допълнително го овкусява. Ако соса ви се стори прекалено гъст, може да го разредите с малко мляко.

Гарнитурата се приготвя като в останалото олио се пържат ситно нарязаните картофи и нарязаните на едри шайби тиквички. Най-накрая се овкусява с чер пипер. Подготовката на цялото ястие отнема около час. Готовото ястие Мелани сервира на гостите в един хангар за зърно от 1782 година, а като предястие върви цветна салата със зеленчуци от домашната градина. За нейните гости обаче храната далеч не е най-важното, а почивката от градския живот поне за ден.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар