От любов към джинджифила

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Заради страстта си към джинджифила група приятели започват да произвеждат чай с неподправен вкус и аромат

img_20161001_123013

Вкусът му е неповторим, и няма как да се опише, а трябва да се опита. Точно и затова мало и голямо се редяха пред щанда на малък производител на чай, където усмихнатата Теодора Маринова разясняваше какво богатство от аромати и вкусове представляват чайовете с джинджифил. Най-предпочитан е чаят с джинджифил, канела и портокалови корички, който е мек на вкус с дъх на канела и портокал.

„Предлагаме на пазара първата линия български чайове от джинджифил които са 100% натуралми, и съдържат между 30 и 50% джинджифил”, разказва Теди.

Фабриката им се намира в пловдивското село Чешнигирово, и е оборудвана изцяло с немска техника. Освен чая с джинджифил , канела и портокалови корички, който се оказва хит не само на фестивала „Зелени дни”, се предлагат още четири комбинации чайове с джинджифил и ябълки, с, мента, с зелен чай и с подбрани български билки.

Идеята дошла спонтанно

Аз и много мои приятели от години си правехме чай от жинджифил, като всеки добавяше каквито билки му харесат. Направата на чай с джинджифил в домашни условия, особено за една майка с две деца, не винаги обаче е лесно”, разказва Теодора своята джинджифилена приказка.

img_20161001_122857И за да не се лишава от любимия си чай с джинджифил, решава заедно със свои колеги да стартират с производството на чайове. Признава, че на пазара не успяла да намери точните комбинации от чайове с джинджифил, които да я удовлетворят, и затова сама измислила тези пет вида. „Повечето чайове бяха с източни подправки или черен пипер, но аз си исках моята комбинация- на джинджифил с канела и портокалови корички”. И така направила чай за себе си, който постепенно обаче започнал да се харесва на все повече хора, тъй като е най- лесният начин да се възползваш от всички полезни свойства на джинджифила, без значение дали у дома, в офиса или на почивка. Когато започнали да произвеждат чая, на технолога поставили изискването в него да има максимална концентрация на джинджифил. Екзотичните съставки като канела, джинджифил и ройбус внасят от германска компания, притежаваща плантации за отглеждането им в Казахстан и Индия.

„Започнахме като претворихме в един иновативен бизнес, нашата лична страст към джинджифила. Впоследствие мащаба се разрастна, защото чайовете с джинджифил много се харесаха на хората”, продължава тя, и признава, че като във всеки нов бизнес не е лесно.

Единствено в „детския чай” с ябълка и канела, който е любим за малчуганите, концентрацията му е по-малка –само 28% .. Фирмата е на пазара от една година, и джинджифилените чайове могат да се намерят в над 350 магазина и аптеки. Интересен факт е, че дори хартията е произведена от растение, роднин на банана.

„За да се извлече максимумът от свойствата му, сме се стремили да вложим колкото се може повече джинджифил в чайовете. В почти всички видове той варира между 35-45% от съдържанието”.

Не пропускат да участват на всякакви подобни изложения и фермерски пазари. Като истински фен на джинджифила Теодора винаги изтъква неговите полезни качества. Като може би най-силният оксидант, той например помага за изчистване на токсините от организма. Освен това има много мощни противовъзпалителни свойства, и е силно болкоуспокояващо средство. Препоръчва в преходно време като есента, когато върлуват всякакви вируси да се пият по три-четири чаши, като всеки може да си го приготвя и в домашни условия. Може да се взима и като успокоително при стомашни проблеми, а според последните изследвания помага и при проблеми със ставите.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар