Пасторални гледки и великолепни градини от сърцето на Англия

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
С историческите си селца, хълмистия си ландшафт и романтични градини Англия се показва от най-добрата си страна

screen-shot-10-03-16-at-02-47-pm

Котсуолд– регион в централна Англия и днес изглежда сякаш от албум със снимки. Местният ландшафт и архитектура са вдъхновили Дж. Р.Толкин за написването на епоса „Властелинът на пръстена”. Забележителности като селцето Байбъри и неговата улица „Арлингтън роуд” заедно с уличките на които времето сякаш е застинало в седемнайстия век, или Burton on the Wather, наричан заради живописните си канали „Венеция на Котслоут”, привличат ежегодно десетки туристи.

Атракция за всички тях са и безбройните великолепни градини, които показват по най-добър начин едно от основните хобита на британците. Един от примерите е Kitsgate Court Gardens, една от малко останалите обществени градини, грижи за която полага Ан Чембърс.

„Растенията се развиват много добре тук, защото сме късметлии по отношение на климата. Земята е добра и вали много. Зимите ни не са много студени, а лятото е топло, но не горещо”, обяснява Ан.

Това е причината според нея растенията да се чувстват добре. Ан е трето поколение градинар, а заради мекия климат Котсуолд растат и екзотични видове. За да се заеме с градината Ан се върнала преди няколко години от Лондон.

„Настоящето все повече се определя от земеделието. Селяните се грижат за земите си, и това е довело до засаждането на много дървета. Освен красивите изгледи, човек може да се наслади на тези типични за региона каменни къщи, чиито типичен светложът цвят е в хармония с околността”, продължава Ан. Повечето жители на Котсуолд според нея са щастливи, че живеят точно тук.

Друга от забележителностите на това място са прекрасните нежни възвишения. „Ние казваме, че те ни помагат да сме здрави и ни носят спокойствие. Тук са се отглеждали овце, с чиято вълна в античността се е снабдявала цялата Римска империя”, разказва лейди Елизабет Ашкомб.

Тя живее в замъка Съдърли, недалеч от Котсуолд, който съществува още от 12 век и пази изключително богата история, а днес частично е отворен за посещения на туристи.

Дълго време замъкът е бил собственост на короната, и дори Хенри VIII е идвал на посещение тук.

„Последната му съпруга се омъжва след смъртта му за Томас Сиймур, който е бил собственик на замъка. След това се превръща в неин дом, и тя е останала в Съдърли до смъртта си . Погребана е в градината на църквата”, продължава разказа си лейди Акомб.

При посещението на подобно място не трябва да липсва и някой от типичните специалитети като следобедния чай например. Традиционно с чай тук се поднасят малки сандвичи с краставички или кейк с ягодово сладко.

„Мисля че традицията да се пие следобеден чай е въведена още през 17 век , когато между обеда и вечерята е имало прекалено много време”, казва Карин Оуенс.

. Тогава херцогинята на Бетфорд решила да запълни това време с нещо сладко, което постепенно се развило до обичая да се пие следобеден чай.

Недалеч от Котслоу се намира най-високата забележителност на региона- „Бродуей Тауър”, която се извисява на височина от над 6 метра.

”„Бродуей Тауър” е „фоли”- това на английские понятие, с което се означава архитектурата най-вече на 18-тия век, когато човек просто е имал желание да живее”, казва собственичката на кулата Анет Гортън. Това според нея е било една романтична идея, когато всеки се е стремял да направи нещо впечатляващо, с което да покаже как е живял, но и да направи нещо което му доставя удоволствие, без значение доколко то ще е смисленно или не. Естествено днес кулата не е съвсем безполезна, защото при хубаво време от нея може да се видят 13 околни графства а погледът ви ще обхване и Котсуолд- сърцето на Англия.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар