В земите на йоанитите

Rate this post

screen-shot-10-05-16-at-11-20-am

Ако се чудите накъде да поемете в това мрачно октомврийско време, няма нищо по-хубаво да предпочетете едно пътешествие до земите на йоанитите. Ако пък ви е невъзможно да го направите, то „Дойче Веле” ни повежда натам- към приказно красивите и романтични плажове и към пълният с история остров Родос. Да, в миналото той е бил част от земите на този религиозен орден, чиито членове са населявали още Малта и Йерусалим, и са били наричани още хоспиталиери.

Днес със своите над 300 слънчеви дни Родос е един от най-слънчевите острови в Средиземноморието и предпочитано място за хиляди туристи.

Пристанището Мандраки, където до 262 г. пр. Хр. се е извисявал Родоският колос посреща туристите от цял свят. За археолога Василис Карабацис, който живее от три десетилетия тук, Родос представлява едно пътешествие назад към историята.

 

[aesop_quote type=”pull” background=”#282828″ text=”#ffffff” align=”left” size=”1″ quote=”„Хората искали да възстановят статуята на Аполон, но изпратените до оракула в Делфи посланици се върнали с отрицателен отговор”, разказва археологът. Според него бог Аполон не пожелал да се възстанови Родоския колос, но местните продължили да му оказват почит на това място. ” parallax=”off” direction=”left”]

Разходката през стария град преминава през рицарската част до замъка на великия майстор на йоанитите, построен през 14-ти век. Дългата почти четири километра средновековна крепостна стена, днес е напълно достъпна. През 1988 година старинната част на Родос е включена в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

 

[aesop_quote type=”pull” background=”#282828″ text=”#ffffff” align=”left” size=”1″ quote=”„Градът е бил разделен на два квартала -рицарски и граждански. По време на идването тук на войските на Сюлейман I Великолепни (1520-1566г.) през 1522 година, хората е трябвало да нощуват извън крепостните стени. Идвали всяка сутрин за да търгуват със стоки на месния пазар, и след заник слънце отново се връщали извън крепостта. Това положение се запазило почти 400 години, преди през 1912 година, италианците отново да отворят вратите на града за всички”, връща се назад в историята Василис. ” parallax=”off” direction=”left”]

На около 50 километра южно от град Родос се намира Линдос, място изпълнено с типично гръцка архитектура и малки улички, които привличат годишно почти 3 млн. туристи. Градът е защитено място, и колите в него не са разрешени. Единственият „обществен” транспорт са магаретата. „Това е едно чудесно място, и за мен е най-красивото на острова”, споделя една туристка. Друга го сравнява със снимка от каталог на някоя туристическа агенция. Към Линдос принадлежат и три малки романтични плажа, най-красивият от които се намира на гърба на Линдос. Не толкова романтичен пък е плажът Цамбика. Въобще северно от град Родос има десетки любими на туристите плажове, но който търси по-голямо спокойствие, предпочита да отиде на юг. Малко хлад след слънчевите бани пък може да ви донесе низината на пеперудите. „Пеперудите тук са стотици, и когато човек може да разгледа детайлно всичко, открива още и още, а децата се чувстват чудесно на това място”, споделя едно семейство.

 

Накрая се връщаме отново в град Родос. за да се докоснем до местната кухня. За целта готвачът Йорге Целигас приготвя едно типично гръцко ястие с агнешко месо лук, домати, свеж зехтин, чесън и ориз. Агнешкото се пече около 40 минути при 180 градуса в типичната за тук камина, която придава на месото един особен аромат. А ако и на вас ви се отдаде случай, не пропускайте да го пробвате, за да усетите типичния вкус на остров Родос.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар