Лек спад в цените на млечните продукти

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Започва процес на възстановяване на пазара при активизиране на износа за Китай

images(18)

В началото на октомври цените на основните млечни продукти на електронната платформа Global Dairy Trade регистрираха незначителен спад, показват данните от последния търг на платформата от вчера. Ценовият индекс се понижи с 3 процентни пункта до 2 880 долара за тон, което е с 1,6% над стойността му от преди 12 месеца при изтъргувани 33 937 тона мляко.

Най-голям спад от 3,9% до 2 209 долара за тон регистрира обезмасленото мляко на прах. Въпреки това цената му остава над миналогодишната по това време, когато се е продавало при 2 178 долара за тон.

Сходно поевтиняване от 3,8 % имаше и пълномасленото мляко на прах, чиято цена достигна до 2 681 долара за тон. За сравнение през октомври 2015 година то се е търгувало при 2 694 долара за тон.

Маслото изгуби едва 0,2% от стойността си, и се продаваше при 3 891 долара за тон, което е с над 1 000 долара повече в сравнение със стойността му от октомври 2015 година, когато се е продавало при 2 850 долара за тон.

Цената на сиренето „Чедър” също остава над миналогодишната въпреки понижението с 2,3% до 3 430 долара. За сравнение преди година през октомври се е продавало при 3 163 долара за тон.

Според The Dairy News подобно понижение на цените е напълно очаквано с оглед на това, че търсенето остава все още неуверено, а потребителите и вносителите на млечни продукти могат да се окажат неподготвени към подобни резки ценови изменения. Това обаче не се разглежда като сигнал за ново „потъване” на пазара, а като крачка към възстановяването му. Свидетелство за това е повишението на изкупните цени на млякото за сезон 2016/17 година на най-големия млекопреработвателен концерн в света- новозеландската Fonterra. Очакванията са в близките месеци да се запази тенденцията за повишаване на цените на млякото на международните пазари при спад в темповете на производство.

Към момента в периода юли-септември на пазарите на мляко се създава ситуация, способстваща за динамично развитие на ценовите трендове в някои от най-големите страни производители на мляко в света. От една страна увеличеното търсене на Китай на фона на спада в производството в ЕС, Австралия, Уругвай и Нова Зеландия оказва влияние върху нарастване на цените на пазарите в Европа и Нова Зеландия.

Ако за Нова Зеландия и ЕС през първата половина на годината се регистрира увеличаване на производството на мляко, и то остава по-високо на годишна база съответно с 2,9 и 0,4%, то не така стоят нещата за останалите региони. В Уругвай за аналогичния период е било произведено 13,5% по-малко мляко, а в Австралия с 5,3% заради горещото и сухо време вследствие проявлението на феномена „Ел Ниньо” и Аржентина с 12,9% по-малко в сравнение с първата половина на 2015 година.

От друга страна в САЩ се запазва високото производство на мляко, като за осемте месеца на 2016 година то се е повишило с 1,7% до 64,4 млн. тона, което ще способства до спад в експортните цени на млякото и изравняването им с тези в Европа и Океания. Така на международните пазари започва процес на възстановяване и активизиране както на износителите, така и на вносителите.

За успокояването на пазара свидетелства и това, че в Европа цените на млякото на спот се повишиха в началото на октомври до 40 цента за килограм мляко. За сравнение преди месец то се е продавало за около 30 цента за килограм мляко. Причина за повишението е прилагането на мерките за ограничаване на производството в ЕС . Освен това според agrarheute.com през миналия месец е било регистрирано ново чувствително поскъпване на млечните продукти на вътрешноевропейския пазар. Експертите от института по храните в германския град Кил също повишиха стойността на ценовия индекс на млякото съ стандартна масленост от 4% до 27,5 цента за килограм през август, което е 2,4 цента повече в сравнение с юли и с 9,6% над нивото му преди година.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар