Как да станеш известен писател за една нощ

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

screen-shot-10-26-16-at-06-27-pmАко има рецепта, как да станеш известен писател в рамките на 24 часа, сигурно няма друг освен шведския писател Юнас Юнасон, който да я знае по-добре. Той е автор на хитови романи като „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна” и „Неграмотното момиче, което можеше да смята”, а с необикновената му история ни среща „Дойче Веле”. Намираме го на едно литературно четене в Хамбург, където представя новата си книга „Убиецът Андерш и неговите приятели”, в която се разказва с не малка доза мек хумор за трима приятели и някои техни неприятели. Но вместо да я преразказваме, ето съвсем кратък цитат от нея:

„Човек трябва да се радва и на малките неща, например на това, че в продължение на месеци някой не е убил рецепционист или някой друг в близост до хотела.”

55 годишният Юнасон и днес почти не може да повярва в успеха си. „Мисля че всичко си остава сюреалистично, тъй като едва ли някой може да си представи, че първият му роман ще бъде продаден в 14 милионен тираж”, споделя писателят, и признава, че се е надявал да продаде само около 3 000 екземпляра, след което да му възложат написването на нов роман. Заедно със сина си се връщат да живеят в старинна къща в шведската провинция Готланд, която се явява мотор и вдъхновител за неговите герои, където двамата съжителстват и с котарака Молотов. В продължение на десетилетия Юнасон работи като журналист, после идва обратът. Продава компанията си и решава да стане писател. И както виждаме, метаморфозата му носи изключителен успех.

Писането е неговата терапия по време на почивката, която решава да си вземе. И на 48 години дебютира на литературната сцена с първия си роман, който за една нощ се превръща в бестселлър- „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна”. Книгата е преведена на една дузина езици, и дори по нея е направен филм. „Характерът на моите герои ми е помагал в много от ситуациите. Например 100-годишният Алън, който седи на рамото ми, и ми казва как да се държа”, признава творецът. Новият му роман също изобилства от паметни фигури като убиеца Андраш, който след като излиза от затвора заедно с една монахиня-атеистка и рецепционист планират да създадат агенция за „трошене на кокали”. „В романите ми винаги става дума за едно ментално и физическо пътуване. Вдъхновяват ме недостатъците на хората, които от една страна изглеждат интелигентни, но от друга са толкова глупави”, казва Юнасон.

Той печели публиката с хумора в своите истории. Юнасон не черпи вдъхновение за романите си само от личния си живот, който обаче също би могъл да представи в книга, в която да опише пътя за излизане от депресията- един път със щастлив край в Готланд.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар