Bugatti- едно име с много лица

5 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 5 Flares ×

bugatt-auto2Когато кажеш Bugatti, си представяш нещо луксозно, бързо, спортно  и елегантно… като автомобили, често произвеждани в лимитирани серии. Но както ще се убеди драгият читател, не винаги е така. Или поне така си мислех, докато случайно не попаднах на велосипед Bugatti, а се оказа, че има и…. обувки Bugatti.


За автомобилите знаем  или поне сме чували всички. Те започват да се произвеждат през 1900 година в Елзас от  Еторе Бугати (1881-1947 г.).  Последната луксозна кола е произведена през 1963 година. За това време най-много автомобила са били произведени от модела Bugatti Typ 44 -1095. Спортните автомобили и лимузините превръщат марката в истинска легенда след края на Втората световна война. През 1987 година марката е възродена в Италия  от Романо Артиоли, който създава Bugatti Automobili SpA, а през 1998 година е придобита от VW, като са запазени дизайна и името Bugati.
С началото на 20 век е свързана още една история, която през годините трайно ще се преплете с името Bugatti. Тази на компанията Йоахим Мюлер за производство на обувки („Werkstatt Johann Müller für Maßschuhe“), основана във Вестфалия през 1928 година. Първоосновател на компанията е Йоахим Мюлер, роден през 1910 година. От тогава и до днес компанията се управлява от членове на фамилия Мюлер. Седалището и днес се намира в Швейцария, а тя е символ и запазена марка за производството на обувки. Трябва да се спомене още една важна дата в историята на клана Мюлер- 1975 година, когато е основана компанията Astor Müller, придобила през 2000-та  година лиценза за производство на обувки с марката Bugatti.

bugatti

Четири години по-късно на пазара се появява първата колекция обувки Bugatti City, а през 2009 година и първата колекция дамски обувки- Bugatti woman.  През 2011 година обувките с марката Bugatti са посочени в специално изследване като топ марка и производството с най-добри перспективи за бъдещето в света на търговията с обувки. През 2015 година с линията Bugatti shoes dynamic, компанията се насочва и към младите хора обичащи спорта. Днес в компанията Astor Müller Group  работят 160 души, а други 10 000 са заети индиректно с дейността и по цял свят. Обувките с марката Bugatti се продават в 35 страни по света.

img_20160606_181912
За сега се губят само следите на велосипедите с марката Bugatti, но поне е сигурно, че ги има….

Мартин Иванов
по материали от Интернет

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар