Как една жена постави нова ера в развитието на Испанското училище по езда във Виена

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

screen-shot-10-28-16-at-06-17-pmЗа пръв път в над 450 годишната си история реномираното Испанско училище за обяздване на  коне във Виена има ездачка. Това е Хана Цаитхофер, и с нея ни среща „Дойче Веле”. Тя осъществи една своя мечта от детинство, поне веднъж да поязди някой от известните бели коне, обучавани в не по-малко известното училище. Тази привилегия в продължение на столетия е била дадена само на мъже.

За нея това е не само личен успех в нейния облик на привърженичка на феминизма. „Лично за мен по-важното е не че съм първата ездачка тук, а въобще първата жена която е преминала на обучение ”, споделя щастлива Хана. Според нея това е пример, че и жените имат същите предимства и недостатъци, както и мъжете. Пътят и до вратите на училището никак не е лек. През 2008 година започнала като практикантка. Режимът и бил строг- ставане всяка сутрин в 5 часа, и физическа работа в обора  в продължение на часове. След четири години получила да обяздва собствен кон, а днес е отговорна за множество коне. Обучението тук привлича мнозина, но малцина успяват да завършат училището.

„Има много момичета които си мечтаят да работят с коне и да яздят, но трябва да се има предвид, че като всяка работа и тази е истинска, и не става дума само за удоволствие от язденето на коне”, обяснява още тя.

Испанското дворцово училище за езда е известно като най-старата академия в света. В миналото тук са били тренирани конете на представители на австрийското благородническо съсловие, а по-късно дори била допусната публика. Днес питомниците в академията се радват на интереса на близо 3 000 посетители годишно.  Основната заслуга за отварянето на академията към представителки на нежния пол е на нейната директорка- Елизабет Гюртер.

„Ако началото е успешно, ще означава, че жените не могат повече да останат извън нашето училище. Те могат само да са на върха, защото ние искаме да имаме най-добрите ездачи”, казва тя.

Освен това според нея в ЕС винаги трябва да важи принципа за равнопоставеност на половете, и всяка организация трябва да предвиди квота за жени.

Традицията е  в съчетание с иновациите под един покрив. Междувременно жените надминават по брой мъжете, кандидатстващи за да влязат в елитното училище. В обучението според Хана обаче няма разделение между половете. Тя носи  униформа като тези на своите колеги и се чувства напълно приета от тях. И въпреки че признава, че в началото е имало известна резервираност от някои от тях поради господстващите от векове традиции, винаги е срещала подкрепа от тяхна страна. Когато не е заета с конете Хана обича да се среща с приятели и колеги в една пицария, недалеч от училището. Това че нейната работа не е като на другите, не притеснява никого.

Да работиш в Испанското училище е нещо особено, тъй като е рядко срещана професия, и е нещо, което човек ще прави цял живот, но аз винаги срещам подкрепата на околните”, признава хана.

И не смята че работата и е скучна, защото има още какво да се научи по пътя към следващата си мечта- да стане главна ездачка, нещо постижимо само за най-добрите. Към момента в известното училище се обучават още шест млади дами, и е само въпрос на време, коя от тях ще тръгне по нейния никак не лек път.

Мартин Иванов

по материали на Дойче Веле”

Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар