В ССА се надяват младите специалисти да дадат нов импулс на аграрната наука

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Rate this post
Български сорт броколи
От Института по зеленчукови култури „МАрица” в град Пловдив показаха първия български сорт броколи. Снимка: М.Иваонв

Както всяка година, традиционно на 25 октомври учените от Селскостопанска академия отбелязаха своя професионален празник- денят на земеделската наука. Тази година обаче за разлика от друг път, освен похвалите и благодарностите повечето учени отправиха поглед и към бъдещето- което е немислимо без младите специалисти, които да дадат импулс на аграрната наука.

„Посрещаме празника на земеделската наука с надежда и оптимизъм, от постигнатото съгласие между академичната общност и обществото  за развитие на селскостопанската наука“,заяви пред колегите си проф. Тотка Трифонова. Успехите на академията според нея в последната година са свързани с това, че вече 40% от кадрите на различните институти са подмладени, а 9 нови сорта земеделски култури са получили сертификати, и са били вписани в националната сортова листа.

„Те са стимул да продължаваме и надеждата ни е свързана с младите хора, които са напълнили института. За мен те са истинските будители, а ние сме техни мъченици”, каза и професор Димитър Домозетов, директор на института в Кюстендил.
Кюстендилските ябълки- разноцветни, вкусни и полезни
Една от младите надежди на института в Кюстендил гл. ас. Слави Крумов представи изключителна палитра от най-различни сортове ябълки. Снимка: М.Иваонв

Повече за това, кои са новите сортове пшеница на „Добруджанския институт”, как от ИЗК „Марица” създават по-устойчиви сортове зеленчуци, и защо всяка изядена ябълка ни отдалечава с една крачка от лекара, може да прочетете в сп.”Агроном”.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар