Батальонът на ангелите

4 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 4 Flares ×
Щабът на Женския батальон. В центъра Мария Бочкарьова. Сн: Интернет
Щабът на Женския батальон. В центъра Мария Бочкарьова. Сн: Интернет

През 1917 година Русия е във война и пред прага на революция, която щяла  да промени съдбата на народа и за десетилетия напред. Мъжете се проявявали  като баби (на руски жени б.р.), и дошли  времена, в които на жените било  съдено да се проявят като мъже. Млади, красиви, нежни и образовани. Свикнали да свирят на пиано, да пеят, и да учат френски. Някои от тях- последните „цветя” на увяхващия руски елит, навикнали да кокетничат с изискани кавалери на балове и приеми, трябвало да хванат оръжието, и да защитят родината. Дело, за което мъжете отдавна са забравили. И те хващат щиковете и се превръщат в сурови войници, решени да изпълнят дълга си до смърт….

Така се създава първият изцяло женски батальон. Получил  поддръжка от висши правителствени кръгове, които видели в това възможност да използват жените като вдъхновителки за разложените руски войници. В образуването  на формированието дейно участие взела и съпругата на премиера Александър  Керенски (1881-1970г.). Създаден е по предложение на Мария Бочкарьова, която става и негов командир.

Бойното му кръщение е край град Молодечно през юли 1917 година. На 7 юли войсковата част получила заповед да заеме позициите край град Крево.  Противникът нанесъл изпреварващ удар, и се врязъл в руските войски. В течение на три дни полкът отразил 14 германски атаки, контраатакувал и завзел вражеските позиции. Лично Мария Бочкарьова свидетелства, че  загубила половината от неговия състав. Самата тя ранена за пети път попаднала в болница в Петроград, където получила чин подпоручик. Тежките загуби в боя принудили главнокомандващия генерал  Лавър Корнилов (1870-1918г.) да забрани последващо формиране на женски батальони. Била издадена заповед съществуващите части да оказват подкрепа при осигуряването на охрана или даването на първа помощ. Вследствие на това много жени искащи да се сражават за родината, поискали да бъдат уволнени от женския батальон на смъртта.

След разпускането на батальона Бочкарьова била задържана от болшевиките, и я заплашвал трибунал. Благодарение на нейни колежки по оръжие успяла да избяга, и да замине зад Океана, където да провежда антисъветска агитация. През лятото на 1918 година се срещнала с американския президент Удроу Уилсън (1856-1924г.), а по-късно и с британския крал Джордж V (1910-1936г,). След това се върнала в Русия, където в Омск се срещнала с един от лидерите на белите- адмирал Александър Колчак (1874-1920г.). Това обаче се оказали закъснели маневри при очертаващата се катастрофа на белогвардейците. На 7 януари 1920 година бившият командир на Женския батальон Мария Бочкарьова е арестувана от болшевиките и като „непримирим враг на работническо-селската република” е осъдена на разстрел. Както около други подобни легендарни фигури, и около Мария Бочкарьова  се въртят всякакви предположения, че е била освободена от свои поддръжнички и бяга в Харвин, но свидетелства около смъртта и така и не са запазени до наши дни.

Коя е Мария Бочкарьова?  Родена в селско семейство в село Николское (Новосибирска губерния) през 1889 година. За да се спаси от бедността, семейството и се преместило да живее в Сибир, където властите обещавали да оземлят селяните и да ги подпомогнат финансово. На 18 години младата Мария е омъжена за Афанасий Бочкарьов, но бракът им не сполучил.

За да избяга от нещастния си живот, в началото на Първата световна война Мария Бочкарьова решила да отиде на фронта. Тъй като по онова време на жените било забранено да служат в армията, тя написала прошение лично до руския император Николай II (1894-1917 г.) . Първоначално предизвиквала подигравки у другите войници, но със смелостта си по време на боевете  и това, че два пъти била ранявана, спечелила уважението на всички. За заслуги била наградена с Георгиевски кръст, три медала и получила звание унтерофицер.

 

Мартин Иванов

по материали от Интернет

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар