Да полетиш над Африка с ретро самолет

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

screen-shot-10-29-16-at-09-41-pmДа победиш гравитацията и да полетиш над облаците. Това е била вечната мечта на човека, изпълнила се още в началото на миналия век, с изобретяването на първите самолети.

През ноември в небето над Африка предстои да се случи едно необичайно събитие. Десетки почитатели на ретро самолетите ще се съберат за да изпълнят мечтата си, да полетят със своите двуместни самолети. Своеобразното въздушно рали ще продължи пет седмици, в които ще бъдат изминати почти 13 000 километра. Това е истинско изпитание за старите машини, построени още в 20-те и 30-те години на миналия век и техните смели пилоти.

Със своето Vintage Air Rallye организаторите искат да възродят неподправеното усещане да се чувстват свободни и независими.

„Тези самолети са доста по-тежки от  днешните. Няма нито автопилот, нито други автоматични системи, и управлението е ръчно”, казва Сам Ръдърфорд. Сред другите недостатъци са невъзможността на пилотите да се предпазят от слънцето и вятъра и това, че двигателите на машините работят с бензин. Затова според него това е истинско предизвикателство. До момента никой не е организирал подобно въздушно рали над Африка.

„За мен там горе е някакъв друг свят, защото трябва да си винаги готов, и да знаеш какво се случва със самолета ти”, казва пилотът Педро Лангдън.

Vintage Air Rallye ще започне на 12 ноември от Крета и ще премине през територията на Египет, Судан, Кения и Зимбабве.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимка: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар