Как в Мароко се борят за да спасят зелените оазиси на пустинята

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

screen-shot-11-06-16-at-10-18-am Град Рисани, находящ се в югоизточната част на Мароко все още  е заобиколен от оазиса  ТафилЛЕТ. Въпреки това заради  промените в климата и затоплянето все по-силното настъпление на Сахара  скоро може да превърне Рисани в един пустинен град.

В продължение на векове зелените оазиси във вътрешността на Мароко са предпазвали страната от разширението на пустинята. Днес голяма част от оазисите са застрашени от изсъхване. За да се борят  с този процес на много места като например на около 20-тина километра от Рисани, местните засаждат нови палми.

„Откакто се присъединих към този важен проект,  реших да инвестирам точно в производството на палми и то от сорта „Маджул”, който е много изгоден”, казва фермерът  Хасан Садок

От 2008 година в страната тече специален правителствен проект, целящ да се увеличат площите с палми. През 20-ти век броят на палмите в Мароко е спаднал от 15 млн. на 4,8 млн. . Сега броят им е  около  6,6 милиона   като с проекта се цели до 2020 година да се увеличат  с 2,4 млн.- до 8 млн.

„Ако спрем да търгуваме  обаче, оазисите ще изостанат”, казва Али Обербьо, отговарящ за проекта.

Темата за спасяване на зелените оазиси ще е сред обсъжданите и по време на световната среща за климата COP22, която ще се състои между 7 и 18 ноември в Маракеш. Там Мароко ще може да сподели своя опит с останалите страни за борбата си да запази своите „плодове в пустинята”- оазисите.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимка: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар