Как Ротердам вдъхнови две близначки да творят по-креативно

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
screen-shot-11-05-16-at-11-42-am
Сара и Дина Смутни в Ротердам

Че две глави мислят по-добре от една, няма спор, а че когато две глави мислят еднакво- тогава креативните идеи се раждат още по-бързо. Това важи и за двете дизайнерки-близначки Дина и Сара Смутни. От 2012 година те  живеят в Ротердам- мястото което ги вдъхновява да създават интересни и уникални дизайнерски решения. От тогава работят в партньорство с някои от най-известните модни и дизайнерски бюра. Историята им ни разказва „Дойче Веле”.

Дина и Сара непрекъснато обсъждат какви да са материалите, които да използват за новите си проекти. Дали да се спрат на мрамор  или графит например?  Преди четири години близначките решили да създадат собствена марка- Lilie Sandi, и от тогава черпят творческо вдъхновение в холандския град Ротердам. Естествено за 36-годишните близначки съвместното ръководене на бизнеса си има преди всичко предимства, отколкото недостатъци.

„Двете имаме 100% еднакъв вкус и поглед върху нещата. Това прави работата ни много лесна”, разкрива Сара. Обикновено те обсъждат или спорят само върху основните неща. „Решенията при нас идват много по-бързо защото връзката по между ни е директна”, признава и Дина.

Двете близначки се концентрират върху минималистичен продуктов  дизайн на базата на текстил. В колекцията им са например поставки за снимки от стомана, или завивки с щамповани върху тях различни фигури. В работата  си те винаги се вдъхновяват от използването на стари техники като ситопечат.  Дейността  им е ясно разпределена, и докато Дина се занимава с дизайна, Сара отговаря за маркетинга. Все пак работа на две толкова тясно свързани жени  създава някои проблеми по между им.

„Понякога при нас е доста трудно да отличиш ежедневните неща от личния живот и служебните задължения”, признава Сара.

Двете в момента се подпомагани от 22 годишната стажантка Марлене, която неофициално се явява и като балансьор между темпераментните близначки.

. „Те са изключително сърдечни, и могат да ти кажат всичко. Ако има някакъв проблем, винаги говорят за него, или съвместно го обсъждаме”, казва Марлене.

Така според нея се създава една много открита работна атмосфера. Своите продукти Сара и Дина произвеждат преди всичко за европейския пазар, като си сътрудничат с холандски художници и известни марки. Когато изпитват някакви  затруднения сестрите предпочитат да излязат на въздух. Вдъхновение за идеите си черпят в една от най-креативните части на Ротердам, находяща се в близост до гарата, където се намира и дизайнерското им студио. Точно тук са се установили десетки представители на изкуството. Дина, която е следвала в Ротердам бързо успява да привлече тук и своята сестра.

„Градът е младежки, неконвенционален и винаги динамичен, като за нас представлява своеобразна творческа площадка”, казва Сара. И едва ли двете близначки могат да открият по-добро място от Ротердам, където да развиват своето креативно мислене в различни дизайнерски форми.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар