Как гражданите направиха Танжер един по-зелен град

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

screen-shot-11-04-16-at-10-59-amСтарата градска част на мароканската метрополия Танжер отскоро е доста по-привлекателна, и причината за това са разноцветните  фасади на сградите . Инициативата е на местните граждани, и идва напълно навременно, с оглед на предстоящата среща на ООН по проблемите на климата в Маракеш.

„Това е желание на самите граждани, които стоят зад тази инициатива. Нито една политическа партия не се противопостави на това”,казва Рафих а ал Канфуи.

На фона на околните хълмове, заобикалящи града, старата му част изглежда като една монотонна строителна маса. За да се противопоставят на все по-голямата урбанизация, жителите му решили сами да финансират обновяването на фасадите на сградите. Успехът на инициативата вече е заразил редица други градове в страната.

„Най-добрият ефект от това е, че дори след като беше награден, този проект подейства мотивиращо за хората от цялата страна. Вече има подобни инициативи и в други марокански градове”, потвърждава и екологът Абдул Азисс ал Ханди.

Легендарният град на хипитата дълго време беше занемарен, а в него господстваха дрогата и безработицата.  През 2013 година обаче мароканският крал предложил специална дългосрочна програма за възраждане на Танжер, чиято цел е да се намалят екологичните проблеми на метрополията. С инициативата си жителите на стария град  несъмнено също са допринесли за премахване на част от причините за екологичните проблеми на Танжер.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимка: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар