Блогърстването- новата страст на кубинците

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
5/5 - (1 vote)

screen-shot-11-04-16-at-09-10-amМакар да е известна като „Острова на свободата”, в Куба съвсем до скоро съществуваха редица ограничения около  обществените комуникации. Ако в останалата част на света да имаш блог е демоде, и всички влизат в различни социални мрежи и платформи като Instagram, то за кубинците  все по-популярно става притежанието  точно на личен блог, в който да споделят ежедневни случки и истории.

. Освен това те създават независимо съдържание и новини, които до преди няколко години бяха нещо немислимо, и по този начин се явяват конкуренция на държавните медии. За сега властите дават известна свобода на „новите медии”, поне докато не влизат в конфронтация с официалната линия.

Един от активните блогъри е Абрахам Хименес

. „Човек излиза доста ентусиазиран от университета, и ако след това започне работа в медиите вижда, че практиката няма нищо общо с теорията. Това не е никаква журналистика”, споделя младият блогър.

Властите регулярно блокират страниците на различни дисиденти и инакомислещи, но не и блоговете. Повечето блогъри искат единствено да разкажат на света своите ежедневни преживявания. За кубинците по принцип достъпът до интернет е нещо съвсем ново, и те се радват на него два от 2013 година насам. Повечето от тях пишат съобщения във Фейсбук или разговарят по Skype. Интересът към независимите медии в страната обаче остава слаб, ето защо нито един кубински блогър не може да преживява от дейността си като алтернативен източник на информация.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимка: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар