Лисабон- фадо, море и още нещо…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Screen-Shot-11-12-16-at-11.51-AM
Лисабон, фадо, море и още нещо///

Предполагам когато чуете Лисабон, винаги се сещате поне за три неща- фадо, море и Вашку да Гама. Но има и още нещо, и това е „саудаде”, едно понятие, което за португалците подобно на фадото и виното е нещо по-особено- понятие, свързано с чувството на копнеж, меланхолия и самота…. , които точно тук са си у дома.

В музиката „саудаде” се изразява най-добре чрез фадото, което от 2011 година е част от световното нематериално  културно наследство. Жоана Амандуейра е певица пееща в стила фадо, която е преоткрила за себе си традиционната музика.

„Саудаде и фадото са взаимно свързани, защото то е едно от основните чувства, за които се пее във фадото. Корените му могат да се открият преди столетия при мореплавателите, които са били в продължение на дълги месеци далеч от дома”, разкрива Жоана.

Историята на морските пътешественици е показана и в монументалните паметници на Лисабон. Кулата на Белей  е например един от най-известните символи на града. Построена през 16 век, тя е символ на величието на португалската търговска империя. Разбира се най-известният португалски мореплавател е Вашку да Гама, откривателят на така мечтания път към Индия, откритие, което направило Португалия  световна сила.

„Легендата за корените на фадото се преплита с един чудесен стих написан на фадо-португалски. В него се казва, че ффадото се е родило в деня, когато далеч от дома един моряк започнал да пее. Така фадото се родило в морето”, продължава Жоана.

На морето или по-скоро  на неговите дарове е отредена главна роля и в местната кухня. Любителите на сладкото обаче непременно трябва да опитат Pastéis de Belém, един от специалитетите на Лисабон, с пазена в дълбока тайна рецепта.

Морето и „саудаде” са част и от графитите в града. От няколко години Лисабон е признат за международна сцена на уличното изкуство. Един от нейните представители Гонсало Рибейро дори избира морето не само за тема на творчеството си, но и за артистичен псевдоним.

„Саудаде винаги присъства и в моята работа, която се основава на усещанията и чувствата, които откривам на различни места тъй като съм един сантиментален творец”, признава Гонсало Рибейро-Мар.

„Саудаде- това е чувство, познато само на португалците, тъй като само те притежават тази дума, за да го изкажат точно”, пише и португалския национален поет Фернандо Песоа, чиито изображения могат да се срещнат навред из града.

В Алфама заведенията с фадо музика са неизброими. Жоана Амандуейра започнала точно тук своята кариера.

„Влюбих се в това място още като малко дете, и мисля че то привлича със своя магнетизъм. Всеки трябва да дойде, и да види Лисабон и Алфама”, убедена е певицата. И съветва всеки гост да не пропуска и Барио Алте още един квартал на града, където с помощта на фадото местни и чужденци могат еднакво да усетят „саудаде”…

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар