Как в Холандия отглеждат ванилия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

screen-shot-11-15-16-at-08-08-amВ холандски оранжерии нормално може да видите да се отглеждат ягоди или домати, но  скоро това може да се промени, и те могат да бъдат заменени от редица екзотични растения. Изследователи вече експериментират с отглеждането на черен пипер и ванилия. Междувременно цената на ванилията на международните пазари е толкова висока, че отглеждането и в оранжерии може да се окаже доста печеливш бизнес.

„Ванилията и черния пипер растат доста добре в оранжерия, а ние искаме да отглеждаме и индиго, защото виждаме, че хората искат да се връщат към продуктите на природата”, казва изследователя Филип  ван Ноорт.

Вечно зелената ванилия нормално се отглежда в страни като Мексико или Мадагаскар, и по принцип това е нелека задача. Причината е че растението което е от вида на орхидеите цъфти само в продължение на един ден, и трябва да се събира ръчно.

„Разполагаме с достатъчно ноу хау за да отглеждаме най-различни растения в оранжерии, така че защо и ванилията да не е сред тях?, допълва Йорис Елсгеет. По-рано към отглеждането и не е имало голям интерес заради ниската и цена, но сега според него не е така, а хората бягат от изкуствените аромати, и все повече търся продуктите на природата. Изследователите вече имат запитвания за ванилията  от редица ресторанти, проявяващи интерес към регионалните продукти .

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимка: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар