Фермерът-мечтател от Угърчин

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
st-pelteski4
Стоян Пелтешки-фермерът мечтател

Стоян Пелтешки  се занимава с фермерство едва от три години, но не спира да мечтае, че нещата ще се развиват добре. Признава, че му трябват седем години за да стане успешен фермер, а ферма „Угърчин” да се превърне в разпознаваемо име, което да се свързва със сиренето.

Определян е като  „луд за работа”, и не случайно въпреки че не попада в  географския ареал на проекта „За Балкана и хората“, от фондация „Биоселена” с радост приемат да му помогнат за да създаде мини мандричка. и да му покажат как с по-добра организация във фермата  да предложи по-качествен продукт, да повиши доходите си, и не на последно място да отговори на все по-засилващия се потребителски интерес в търсене на вкуса на традиционните български храни, а от  друга страна с дейността си да спомогне за устойчиво запазване на местния ландшафт.

„Създадох фермата по една моя  стара мечта, и приехме заниманието с животните като предизвикателство”, казва Стоян. Така с малко преобразуване превръща старата къща на баба си, строена някъде към 1930 година в малка мандра за производство на краве и овче сирене. Като всяко начало и неговото е трудно, защото започнал първо да продава млякото на една локална мандра. „Направи ми впечатление обаче, че никой не искаше да идва в Угърчин. Трябваше да ходим по разни изкупвателни пунктове”, признава фермерът.

ferma-ugarchinПостепенно разбрал, че може сам да си прави сирене и да го продава директно. „Директно” за него обаче не е съвсем точно казано, защото липсват пазари. „Турнето” из пазарите  на България започнал след запознанството си с екипа на „Биоселена”, и за сега е доволен, но не престава да смята, че „субсидиите не са най-важни”. При наличието на достатъчно пазари всяка седмица според Стоян  всеки фермер, който се занимава с отглеждане на животни само за месо или за млечни продукти, едно семейство от 4-5 души може да се изхранва.

Стоян отглежда животните пасищно, като им е създал необходимите удобства от оборите да излизат директно на пасищата. Планира в бъдеще да увеличи още пасищата които ползва или притежава. Към момента отглежда 14 крави и 350 овце, като не подбира породите, и всички определя като „угърчински”.

st-pelteshki2
Всички животни на Стоян са „угърчинска порода“

Основният недостатък на малки населени места  като Угърчин според него е липсата на добра инфраструктура и на работна ръка, и за да намериш стругари, шлосери или механизатори трябва да се ходи до големия град.

Бъдещето за него е в обединението на производителите. Индивидуализмът у повечето производители обаче е пречка пред кооперирането им. Определя като погрешен и модела на изкупуване на млякото от мандрите.

„Трябва да е обратното, защото кравата е водещата еденица, и тя създава продукта, докато при нас нещата са малко изкривени, и отиват в другата крайност, така че производителите на мляко да са зависими от преработвателите”, разсъждава философски Стоян.

Според него нещата трябва да са точно обратното, и като „имаш кравата”, ти трябва да водиш хорото. Пътят до  пазара е труден, но не е невъзможен. Основното за да се постигне коопериране между производителите за Стоян е самосъзнанието, което май у нас липсва. И дава пример с имитиращите продукти.

„Не може да има имитиращи продукти, тогава да направят имитиращи магазини, които да подминаваме, или в които да ходим с имитиращи пари”. казва фермерът.

„Този който се хване ще сполучи”, оптимист е  Стоян, и доказателство за това е самият той, който за три години е успял да реализира само част от своята мечта. За него за да е успешен един фермер, той преди всичко трябва да е честен, и да се наложи на пазара. „Опитваме се да сме честни и с постоянство може да се постигне нещо”, вярва Стоян.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар