За бай Дачо млякото е като жената-трябва да се ухажва

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
За майстор Дачо няма тайни в производството на сирене
За майстор Дачо няма тайни в производството на сирене

Много малко са майсторите  притежаващи привилегията да знаят истинската тайна  за това, как се прави хубаво сирене. Един от пазителите и със сигурност  е майстор Дачо от Угърчин. Срещаме  го по време на открит ден във ферма „Угърчин”, организиран от фондация „Биоселена”, помогнала най-вече със съвети на нейния собственик Стоян Пелтешки да си направи малко цехче за преработка на произвеждано от него мляко. Качественото сирене, което предлага Стоян е именно дело на майстор Дачо.

„Млякото е като жената, трябва да се ухажва, и да му се угажда”, разкрива основната тайна за направата на хубаво и качествено сирене майсторът. Освен това обаче то не може да се получи без да се спазва хигиена. „Има ли хигиена и добра пастьоризация-има и качество, липсват ли, тогава няма да има и качество”, добавя той.

Майстор Дачо учи занаята в млекарския техникум в Плевен след което над 4 десетилетия прави все сирене, и признава: „При мен няма разлика от сиренето  което съм правил преди 30-40 години и сега. Опитвал съм сирената на други майстори-любители на сирена, но то се различава от моето производство”.

Разликата е в това  че „Дачо знае как да го прави”, докато повечето от другите производители на сирене за него са  „любители-сиренари”. За да разбере дали е готово дадено сирене  например, майсторът проверява периодично вкусовите му  качества, и като почувства, че е готово, го остава да зрее при температура между 4 и 6 градуса за 45 дни. „Това е закон Божи за мен, и аз не позволявам прясно сирене да излезе на пазара”, казва бай Дачо.

Освен сирене майстор Дачо е правил  в миналото и кашкавал в голяма троянска мандра. Разкрива, че от кашкавалената суроватка спокойно може да се прави масло и извара например, тъй като тя е с масленост от 1,6%, нещо, което днес малцина знаят.

„Правенето на сирене е труден и тънък занаят”, казва бай Дачо в заключение, и признава, че няма ученици, тъй като никой не желае да се научи.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар