Бум в отглеждането на авокадо в Мексико

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

screen-shot-11-13-16-at-10-53-amВ Мексико процъфтява отглеждането на авокадо, но на каква цена? Местните вече се страхуват, че масовото отглеждане на авокадо ще доведе до обезлесяване и болести.  Страната изнася всеповече авокадо, и 45% от предлаганото на международните пазари авокадо идва точно от Мексико.

Плодовете му се ценят от потребителите заради техните здравословни качества.  За създаване на нови плантации  дори се стига до обезлесяване на големи територии гори. Използваните при отглеждането на плодовете химикали, които се отлагат в почвите и водите  пък са вредни за здравето на фермерите. Освен това някои безкруполни земеделци обработват земята, използвайки съмнителни методи. Жителите в регионите с плантации за отглеждане на авокадо все повече настояват за създаване на сpециална марка и за контролираното и отговорно производство на плодовете. За сега местните власти подкрепят подобно искане.

„При всяка една фаза от производството на авокадо трябва да сме внимателни, за да може този продукт да продължи да се котира добре на международните пазари, но и да е отглеждан съобразно екологичните условия„,  казва екологът Рикардо Луна.

В нелегалната търговия с авокадо в Мексико са замесени дори различни банди от пласьори на наркотици, ето защо за Мексико  бумът в производството на зеления плод все още си остава само едно проклятие.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимка: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар