Да дирижираш със очите

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 2 Flares ×

Латвийската диригентка Мирга Гражените Тила е сред най-търсените млади музикални таланти в света

screen-shot-11-16-16-at-10-01-amТя е млада, нестандартна и енергична. Това е латвийската диригентка Мирга Гражените Тила – ръководител на реномирания City of Birnimgam Orkestra. Ангажиментите и обаче са по цял свят от Лос Анджелис до Залцбург, а за нея ни разказва  „Дойче Веле”.

„Всички хора се затрудняват да произнесат името ми, но за Латвия подобни имена са нещо нормално”, казва Мирга. Латвийската дума „тиле” означава тишина. Мирга работи по цял свят- тя е музикален директор в Залцбург и гостуващ диригент в Лос Анджелис. Но предизвикателството да работи с музиканти, които не са от кариерата намира в младия оркестър на Клайпеда.

„Обичам този оркестър защото е толкова млад и с фантастичен потенциал”,признава диригентката. Потенциал дори за различни поп композиции. Идеята според Мирга се получава, когато всичко с ритъма е ОК,  тогава парчето е добре. С нея не рядко на сцената са нейната сестра и баба и, които също са с музикално образование. Те са сърцето на нейното семейство. „Не винаги съм имала това щастие , да съм със семейството си, а при нас се получи така, че всички сме толкова тясно свързани”, признава Мирга. Тя дирижира с очите, „танцувайки” или „пътешествайки” заедно с оркестъра. Започва кариерата си като диригент на хор, а днес може да съперничи и на доста свои колеги от силния  пол с диригентската палка.

„Мисля че всички диригентки искат на тях да се гледа не като на някакви особено редки специалисти. Просто искаме да има една толерантност към всички”, смята диригентката.

Във времената, когато родната и Латвия се бори за независимостта си, Мирга е била едва на пет години. „Ясно си спомням така наречения Балтийски път, където много хора от трите балтийски страни сякаш бяха свързани хармонично в една човешка верига. Подобна хармония има и в пеенето”, прави сравнение Мирга. Според нея е истинско богатство, че в страната и има толкова много хора, които се занимават с хорово дирижиране.

„Музиката е нещо което ни радва, и тя трябва да е нещо живо. Когато имаме нотите, ние имаме само някакви точки на хартия. Нещо което е било заключено или измислено от човешкия мозък. Но целта е то да се събуди отново за живот”, смята Мирга.

Днес светът на класическата музика е вперил очи в Мирга Гражените Тила, една диригентка чието име в пълния смисъл на думата е забележително.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар