Дрезден-културната метрополия на Германия

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

dresdenОперата, Фраенкирхе и резиденцията на саксонските владетели са само част от забележителностите на Дрезден, привличащи милиони посетители в града. Това което прави Дрезден толкова привлекателен са исторически постройки от най-различни епохи- от Ренесанса през барока до 19-ти век. Не случайно заради ориентираната в  италиански стил архитектура, градът е  наречен „Флоренция на Елба“.

Дрезден се слави със страхотната си старинна градска част, с чудесни музеи, в които се съхраняват някои от най-известните колекции в света”, казва кметът на града Дирк Хилберт.

Сред местните забележителности е  чудесната сграда на операта. Тя е музикалната картичка на Дрезден. Строена е по плановете на германския архитект Скотфид Земпер (1803-1879 г.). Голяма част от неговите шедьоври като кралския театър (Hoffstheater), синегогата, двореца Опенхайм и др. за съжаление са изгорели при унищожителната бомбардировка над града през 1945 година. ( За щастие други негови архитектурни комплекси като Бургтеатър във Виена са запазени и до днес. бел.ред).

Недалеч от сградата на операта се намира може би най-известният символ на Дрезден- Фрауенкирхе. Срината до основи при споменатите бомбардировки, тя е възстановена в пълния и блясък едва след Обединението. Историкът на изкуството Клаус Кемер разказва за забележителностите на гости и посетители.

„Фрауенкирхе се възприема като своеобразен център на Дрезден, като символ на следвоенното възраждане на града, и превръщането му в метрополия”, разказва изкуствоведът.

zingerОт нея  започва така наречения „път на князете”, по който са преминавали процесиите на саксонските владетели, между които и най-известният Аугуст III Силния (1733-1763г.), на който градът дължи своя културен и икономически възход, както и десетките колекции от ценни предмети на изкуството. Между наследените от негово време великолепни образци на архитектурата е и бароковия комплекс Цвингер, в който се намира и галерията на  „Старите майстори”, съхраняваща почти 3000 безценни произведения на изкуството сред които  „Сикстинската мадона” на Рафаело.

„Цингер е пример за разцвета на града през 18-тия век. Това е времето на Август Силния, който е бил не само курфюрст на Дрезден, но и крал на Полша, който чрез този строеж е искал да покаже могъществото си”, смята Кемер.

Сред забележителните музеи на Дрезден, които си заслужава да посетите е и Албертинум, където може да видите съвременно изкуство и значима колекция от скулптури. Срещу него се намира още една художествена галерия с непостоянна експозиция, където в момента са изложени платна от Брьогел до Рубенс, показващи фламандски пейзажи. „Дрезден притежава една от най-големите и стари сбирки от картини въобще, включваща образци от италиански, холандски,,френски, испански и германски художници от 16-ти век насетне”, казва кураторката  Ута Найдхарт.

Дрезден обаче не е само старини, защото чудесен пример за контраст в културната метрополия на Германия е Нойщад, сцена с много кафенета, присъствие на студенти ,креативно мислещи представители на стрийт арта и дизайнери. Там също има галерии и различни клубове, като Kunsthoffpassage със неговите задни дворове.

„Нойщад винаги е бил кварталът на „малките хора”, състоящ се от малки жилища, с много достъпни наеми. Ето защо е предпочитано място за мнозина студенти и млади хора”, продължава Кемер.

Те според него идват тук, защото търсят повече пространство, което няма как да намерят в Стария град. Ново  средище за креативно мислещите представители на културата ще се оформи в бившия ТЕЦ на града, което трябва да отвори врати през декември. Така мястото, където някога се е произвеждал ток ще се превърне в средище за култура. Освен това с нова сцена ще се сдобие и градската оперета на Дрезден. За град като Дрезден според Кемер музиката е нещо особено важно, и по време на монархията градът е бил музикална метрополия, както и по-късно по време на разпространението на протестанството.  Дрезден си остава такава метрополия и днес- една  истинска съкровищница на изкуството, кацнала на бреговете  на Елба.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки:”Дойче Веле”/ Wikipedia

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар