Ръцете- израз на душата, или част от неразгаданата азбука на тялото ни

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

изкуствоЗамисляли ли сте се , дали ръцете ви могат да покажат какъв начин на живот водите? Дали живеете без напрежение, дали сте чувствителна натура, хитрец или холерик? Някои поклонници на езотеричните науки сигурно биха казали, че е така. Ръцете са не само основния мотив в творчеството на Валтер Шел, но и най-тайнствената част от човешкото тяло.Те са  представени и  в  неговия нов фотоалбум.

Те пораждат отново въпроса. Кои сме били ние в началото? Дали ръцете ни са били своеобразен иизписан след раждането ни? Линиите на ръцете се оформят някъде по средата на бременността.

„Снимал съм много новородени деца, и съм виждал още в първите минути живот, как са изглеждали ръцете им. И линиите на дланите са си били там, нещо което винаги ме е впечатлявало”, признава фотографът.

Международно признат фотограф Валтер Шел е един от изследователите на проявлението  на външния образ на хората.  Снимайки лицата и ръцете им, той винаги си е задавал въпроси като: „Защо сме такива, каквито сме?” и „Откъде идва нашата индивидуалност и как се образува тя?”

Правил съм портрети на хора, не за да покажа някоя хубава снимка, а за да науча повече за самите тях”, продължава той. И ръцете са част от това ново, което се е стремял да научи. Какво могат да разкажат ръцете за един човек? Може би в бъдеще ще намерим отговор на този въпрос. Ядреният физик Карл Фридрих фон Ваитзекер е бил привърженик на линиите на ръцете и значението им, като е посветил дори специални научни изследвания по темата, търсейки подобно на Валтер Шел отговорите на различни въпроси. Достигнал само до това, да разбере, че явлението функционира, но не разбрал защо.

Сред хората, застанали пред обектива на фотографа далеч не са само съвременни исторически фигури. Той е изследвал маските на лицата и отпечатъците на ръцете на известни личности от миналото  като Гьоте, Стравински, Сталин.  Мнозина от лицата застанали пред камерата на Шел са  останали изненадани след това.

„Някои като Далай Лама например проявиха доста голям интерес към фотографиите, като дори възкликнал „Ах, но никой от заснетите хора няма като моите ръце” ”, споделя фотографът.

Обикновено всяка фотосесия била придружена с дълъг разговори дори хора, които не отдавали особено значение на линиите на ръцете  или такива с езотерични наклонности, са проявявали любопитство към снимките му. Нашите ръце говорят, когато жестикулираме, и когато се допираме до някого, ние активираме до 17 000 клетки. Това означава, че нашите ръце са като един всеобхватен чувствителен орган. Първо посредством ръцете хората започнали да се различават от животните. Първо чрез тях се развили мозъкът и  душата.  За това пише в своето есе публицистката Беате Лакота.

„Трябва да кажем, че човек винаги го е занимавало това, дали линиите на ръцете ни не представляват един вид скрипт?И това е същото, което днес науката изследва. Тя се опитва да разбере, дали това, което наричаме интуиция, се крие в символите на ръцете ни, и дали в тях не е закодирана някаква схема?’ разсъждава Беате. „Наистина се знае, че от ръката може да се научи много:, допълва фотографът.

Ръцете може би не издават точно какъв е даден човек, казва Валтер Шел, но те правят нещо сигурно от нас, те са отпечатък на нашата същност. И това се опитва да покаже в своя албум, който е също толкова  естествен и впечатляващ, като неговото заглавие …Ръцете

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар