Upcycling или как се прави изкуство от стари книги

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

screen-shot-11-16-16-at-06-50-pmС хирургична точност Малена Валкарсе от Аликанте показва, как от хартия могат да се направят филиграмни скулптури. От три гудини бившата учителка продава своите произведения на изкуството по цял свят. Възможностите за създаване на малки светове от хартия са безгранични.

Хубавото на хартията е, че може да се нареже, и след това да създадеш  впечатляващи фигури от нея”, казва Малена. В нейните хартиени произведения присъства всичко- от природни картини през различни герои, обединени от абсолютната и любов към отделния детайл,  направата на които понякога отнема седмици.

„Когато на мода дойде „Recycling” вълната и „Do you it self”, имах преди всичко стари книги. Обичам четенето и имах доста стари и непотребни книги”, разкрива дизайнерката.

screen-shot-11-16-16-at-06-42-pmМалена е постоянно в движение, в търсене на стари книги предимно в антикварни магазини или на промоция в книжарниците. Има и „материали”, които получава и от други читатели в Аликанте. В нейното ателие всички тези книги получават втори живот като произведения на изкуството. Идеите и източниците за нейните фигури и скулптури нямат свършване. „Намирам своите персонажи от гръцката митология, сред историческите личности или в детските приказки”, казва Малена. И дава пример с фигурата на Малкия принц, върху която работи, или с Червената шапчица и Алиса. Със  следите от своята история на три хиляди години, Аликанте и дава достатъчно идеи, а брега на Средиземно море е идеалното място, където да получи вдъхновение за работа. След това го претворява до най-дребния детайл в ателието си, като обръща внимание и на интереса на хората към нейните произведения.

„Дърветата се приемат много добре, и мисля че това е така заради любовта на повечето хора към детайлите. Те са отрупани с листа, като съм залепвала всяко едно по отделно”, признава тя.

Разкрива, че когато е започнала да работи с хартия, е искала да постигне много неща и да сбъдне много свои мечти, нещо което най-накрая е постигнала и е доволна от себе си.

За особеностите и качеството при създаване на произведения на изкуството се говори все повече. Причина за това е нейната работа от три години насам, която е предизвикала истински интерес в интернет пространството, където предлага своите произведения. А те достигат къде ли не- от Аляска, през Австралия, Нова Зеландия и Китай. Само в родината и като че ли заради властващия по-консервативен дух, изкуството и сякаш не е чак толкова добре оценено. Хартиеното изкуство е още ново, и затова   не съвпада с местния вкус.

Цената на произведенията и достига до около 1500 евро за дадена хартиена фигура, а за 40 евро всеки може да получи едно хартиено бижу. Малена Валкарсе свързва в едно своята дарба и удоволствието, създавайки  един успешен бизнес модел от… хартия.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки:”Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар