В земите на етруските

6 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 6 Flares ×

ВитербоТусция е един от историческите региони на Италия с безценно културно наследство, към който ни отвежда поредното пътуване с „Дойче Веле”. И това не е никак случайно, защото тук са били земите на древните етруски.

Намират се на около 80 километра от вечния град и обхващат територии на две съвременни области- Тоскана и част от Лацио. Най-важните градове  в Тусция са Витербо и Тарквиния. Именно тук на крайбрежието на Тарквиния преди около 2 800 години етруските изграждат първите си поселения. Те се заселили на Апенините много преди римляните и са оставили следите си върху името на региона. Първите си градове построили по хълмовете в региона. Един от тях е Тарквиния, известен днес със своя древен некропол Монтероци. Със своите 6 100 погребения през 2004 година  е включен в списъка на Световното културно наследство.

Известният като Гроб на леопардите например  е от 500-та година пр. Хр., и в него са запазени следите от миналото под формата на уникални фрезки.

„Етруските са принадлежали към най-важните народи на Италийския полуостров, живели по тези места още преди римляните”, казва археологът Франциско Алиперти.

Те по думите му са имали голямо влияние в Италия, както в нематериалната, така и в материалната култура, като се започне от азбуката, и се стигне до строителството. Уменията им в изграждането на различни конструкции са придобити от римляните, и впоследствие доразвити от тях. Такива конструкции били например акведуктите, един от тях все още може да видите до планината Чимини.

Угаснали вулкани, някои от тях достигащи до 1000 метра височина обгръщат местния природен резерват Викози. Днес някогашните поклоннически и  туристически пътеки са любими места за байкърите например. „Тук горе имаме голямо разнообразие от пътища без никакъв трафик, и всеки ден откриваш нещо ново”, споделя Джанлука Сиети, треньор по маунтинбайк. Той тренира тук три пъти седмично, тъй като обича дивите и необработени трасета. „Да караш на две колела през гората, гледайки към езерото, това е просто неописуемо”, признава Джанлука.

В подножието на Чимини се намира главния град на Тусция- Витербо– със 17 000 жители. Катедралата и папския дворец свидетелстват за времената на 13-то столетие, когато градът е бил в разцвета си. Тогава той е бил седалище на римския понтифик, като тук се е провел и най-дългият в историята конклав (събрание на кардиналите за избор на нов папа бел. ред.). Изборът на папа Григорий X (1271-1276 г.) се проточил почти три години между 1268 и 1271 година. Средновековната част на града, до която се достига само пеш, днес често се използва за естествен декор на филми, или е място на което вдъхновение черпят художници като Рикардо да  Сана.

„Тук в историческата част животът сякаш е все още като в Средновековието, като липсват само факлите. Човек се чувства като в средните векове, тъй като е невероятно спокойно”, споделя художникът.

Вратите и крепостните кули на Стария град са сред основните мотиви в неговите рисунки, тъй като според него в тях се отразява историята на региона.

„Тези врати според мен олицетворяват това, колко затворен е бил човекът на Средновековието, тъй като епохата е оказвала сериозно влияние върху манталитета на гражданите тогава”, казва да Сана.

. В региона около Витербо се отглеждат десетки плантации с маслини. Отглеждането на маслини тук е с дълги традиции, и по-голяма част от тези маслинови градини днес са частни или на дребни производители на висококачествен зехтин. Той е част от регионалните продукти, заедно с вината, фасуа,колбасите и сирената, които преобладават в менютата на повечето местни заведения и ресторанти. За Мауро Торони няма по-хубаво място на света от Тусция, която впечатлява с разнообразната си природа, и средновековни паметници. И на около час път от столицата Рим , всеки може да открие Витербо- местенце, в което животът сякаш е застинал в една друга и отдавна отминала епоха.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар