Ако не можеш да изядеш крема, не си го слагай на кожата

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
„Чувстваме се като в един кораб, в който се опитваме да докажем на света, че и у нас се правят много качествени неща”, казва Силвия Павлова, производител на бутикова биокозметика

„ядливите кремове” от Горубляне до Токио

Silvia
Млади, енергични и креативни. Силвия Павлова и Вероника Попова

Ако ви се струва, че пътят от Горубляне до Токио е прекалено дълъг и невъзможен за да бъде изминат, не сте познали. По него вече е минала Силвия Павлова, собственик на малка компания за производство както често казва на „ядлива козметика”. Не, това не е шега на пишещият, защото всеки един крем спокойно може да си го намажете на филия. За това и японците, които се славят с мъдростта си имат една поговорка, превърнала се и в нейно мото, която гласи: „Ако не можеш да изядеш крема, не трябва да си го слагаш на кожата”, а за  характера на козметиката потвърждава и Силвия.

„Всяка една суровина в нашето производство идва от хранителната индустрия”, казва ми тя. Всичко тръгнало на шега, защото както признава, първоначално дълго време правила вълшебнните мазила за себе си и своето семейство.

Дори направила серум от безсмъртниче, билка- която поставена във ваза не стареела в продължение на 200 години. Тази билка се оказа, че лежи в основата на цялата френска козметика. Започнах да правя за себе си, после и сестра ми поиска да правя за нея, после и за майка ми. В един момент започнах да правя от въпросния серум за всички”, разказва за началото Силвия.

„И така решихме да направим нещо, без да гледаме цената, а да отдаваме значение на всяка една капчица в продуктите. В тях няма нито вода, нито консерванти или някаква химия”, казва тя, и хвърля малко светлина върху производствения процес на козметичните продукти: „ Всичко при нас е от стъкло, и за производството на серумите се основава на технология, при която не се използва метал”.

Тайната според нея се крие именно в стъклото, което запазва свойствата на съставките в продуктите. Две години след старта на бизнеса, козметичните продукти вече са пробили на пазарите в цял свят- от Канада, през Европа- до Япония. „Хората наистина повярваха в това,  на което искаме да ги научим, че има огромно значение в това, с какво си храниш кожата”, споделя Силвия.

Тайната на успеха -начинът на преработка…

В направата на козметичните продукти те ползват основно различни базови масла като  шеа, какао, кокос, бадем, жожоба, арган и др. , като добавят към тях екстракти от етерични масла в активни дози. „Активни дози означава, че дозата от тези екстракти, която се влага в козметиката, наистина действа, а не е сложена само като елемент на маркетинга”,пояснява ми тя. Освен това при конвенционалната и биокозметиката, които използват вода  за да се смесят съставките, е необходимо да се загреят продуктите до 75-80 градуса, за да заработи емулгатора. Използваната от тях технология за смесване на съставките в козметиката обаче спомага за запазване на полезните им съставки, защото процесът на загряване е само до 38 градуса.

Много хора според нея казват, че предпочитат натуралната козметика, но искат да има и ефект. Това в повечето случаи е невъзможно, защото производителите се опитват да направят така, че натуралната козметика да изглежда като конвенционалната, като така убиват състава от полезни вещества, съдържащи се в отделните съставки.

„При нас номерът е да се запази абсолютно всяко нещо, което влагаме”, категорична е тя. Загряването на съставките при по-ниска температура в процеса на смесване на отделните съставки в козметиката допринася по думите и за запазване на полезните съставки, тъй като това се води като сурова преработка, и дава пример със суровите храни.

синергията на екипа…

Силвия работи с външни консултанти и специалисти, които и помагат да съчетае по най-прецизния начин активните съставки в козметиката. „Всяка наша опаковка и продукт като цяло минават много сериозни тестове за ефективност и безопасност”, допълва тя. Ако в една обикновена козметика съдържанието на масла е 30%, и има  значение  какво е съдържанието им, то в тази, произвеждана от Силвия, съдържанието на масла е 100%, което утроява ефективността на продуктите. Освен онлайн, продуктите които произвежда Силвия, могат да се намерят в аптечната мрежа и малките семейни магазинчета. Или както тя скромно казва:”Ние се насочваме по-скоро към малкия предприемач и търговец”.  Както отбелязах Силвия не е химик по образование, и самата тя признава, че често нейни колеги  и задават въпроса: ”Защо наемаш химици, като в твоята козметика въобще няма химия?” И отговаря просто:”Наемам ви за да ми кажете, че в нея  наистина няма химия.” В такава еднородна среда за неспециалист като нея не е никак лесно, тъй като  е необходимо да се напасне към това, което може и не може чисто технологично да се получи като емулсия от различни съставки.

„Понякога искаме неща, които няма как да станат, но синергията в екипа ни е доста голяма”, признава тя.  Съставките в козметичните продукти са изцяло сертифицирани, и голяма част се внасят. Българските масла също си набавят от сертифицирани производители. Произвеждат ръчно козметиката и за тях по-сериозни са инвестициите не толкова в уреди и машини, колкото в самата база. Сега са на път да открият още една лаборатория, снабдена с всичко необходимо за производството на козметика. Произвеждат изключително бутикови продукти, като една партида е от около 20 бройки. Целта  по думите и е да се произвежда в малки количества, но по-начесто, за да може продуктите да са в прясно състояние на пазара. Технологичното време за създаването на един крем е между шест и осем часа.

и качествени продукти…

„Чувстваме се като в един кораб, в който се опитваме да докажем на света, че и у нас се правят много качествени неща”,казва тя като признава, че много си помагат с колегите в бранша.

. В това че се опитват да правят наистина качествена козметика, и не са единствените, се убеждават търговци и техни партмьори по време на най-различни изложения. „Заедно ние сме много по-силни, защото силата при нас е в износа”, убедена е Силвия. У нас пазара все още се развива, докато налагането навън според нея е много по-лесно, когато се наложи мисленето, че в България наистина се правят качествени продукти. Продуктите на компанията са предизвикали истински фурор на изложение в Лондон, където печелят конкурс за най-иновативен продукт, получавайки от посетителите 680 гласа, като вторият в класацията набрал под 200 точки. Фирмата вече има ексклузивна дистрибуция в Токио, където продуктите присъстват във всички биомагазини. В Англия се продават в топ магазини като Hall Foods. Последно са се насочили към Канада и Северна Америка.

„Наемаме профилактично на всеки четири месеца по  един нов човек, и сега с новата лаборатория, екипът ни ще достигне до осем души”, казва Силвия. Последна към него се е присъединила Вероника Попова, маркетинг мениджър. Признава, че интересът и към здравословния начин на живот е възникнал постепенно, като първо започнала да обръща внимание на храната, и сед това на козметиката.

„Има тайни за това как да достигнат подобни продукти до хората, но това, че все повече хора използват такава биокозметика, прави пътя и до тях по-лесен”, казва тя.

По всичко личи, че с креативни идеи и налагане на успешен бизнес модел Силвия е успяла да намери по лесно своя път към хората от Горубляне  до Токио, предлагайки продукти с високо качество създадени от даровете на природата.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар