Как може да се спасят магаретата в Черна гора

4 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 4 Flares ×

screen-shot-11-22-16-at-09-50-amПо-рано в почти всеки двор в Черна гора се е отглеждало поне по едно магаре, тежките машини обаче постепенно изместиха Марко, но заради магарешкото мляко той продължава да има свои почитатели. Един от тях е Дарко Савелич, създал специално преди около година защитено стопанство, в което да отглежда магарета. С дейността си той иска да привлича колкото се може повече посетители в стопанството, и така да спомогне за промяна в нагласите спрямо магаретата.

„Преди три десетилетия в околните селца почти нямаше двор без магаре. Те бяха хиляди. Сега поради това че ползваме машини, магаретата стават все по-непредпочитани, и популацията им е застрашена”, казва Дарко.

По негови оценки в цялата страна са останали не повече от 150 магарета. Въпреки че в селото вече никой не ползва магарета, Дарко е намерил начин, как да печели от 30-те животни, които отглежда. Той произвежда магарешко мляко, чиято цена на пазара може да стигне до 50 евро за литър.

Една магарица дава дневно под половин литър мляко. „Не очаквайте много мляко” казва стопанинът, докато демонстрира как  се дои една магарица. Магарешкото мляко по думите му е много добро средство при кожни заболявания и редица други болести. Според учените протеините съдържащи се в него, могат да доведат до засилване на имунната система на човек, но за да се докаже това им твърдение,  са необходими още изследвания. Дарко Савелич обаче е убеден, че в събирането на магарешко мляко  има смисъл и днес. За да издържа стопанството си, той продава част от него, а останалото дарява на хора, които имат нужда от него, но не могат да си го позволят.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимка: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар