Датски супермаркет привлича потребители със стоки с изтекъл срок на годност

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

wefood2Един супермаркет в датската столица Копенхаген  става все по-привлекателен за потребителите  със стоките които предлага, не заради изгодните цени или промоции, а заради това, че повечето храни са с наскоро  изтекъл срок на годност или с нарушени опаковки, които им придават  не особено добър вид за пазара. Интересът на хората се оказал толкова голям, че от Wefood вече отворили втори магазин. И въпреки че повечето стоки са с неугледен вид или изтекъл срок, пред магазина се вият опашки от клиенти. Разбира се сред мотивите за интереса на потребителите не на последно място са и изключително достъпните

„Пазарувам тук тъй като подкрепям проекта, и защото е чудесно да се купуват неща, които по принцип отиват на боклука. С това мисля се подкрепя едно добро дело”, казва Синге Сьоренсен.

Сред стоките които се продават в Wefood са и такива, които са произведени като прототипи, и не се откриват другаде в търговската мрежа. Концепцията на търговците постига небивал успех.

„Получаваме продукцията си от различни места по веригата на доставка. Имаме например доста производители, които ни доставят продукцията си , както и много датски и международни предприятия които ни предлагат стоки, които не могат да продадат поради свръхпроизводство”, казва Базел Хмайден.

wefood1В Дания от години вече се водят дискусии около изхвърлянето на големи количества храна на боклука. За да намали прекомерното купуване на храни от страна на потребителите, една от големите вериги в страната дори е отменила всякакви промоции.

При Wefood цените на отделните  артикули са с 50% по-ниски в сравнение с тези в останалите магазини, като предлагането се увеличава с всеки изминал ден според това, което е достъпно. За последните пет години в Дания се наблюдава спад с 1/4 в количествата на изхвърлените храни.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар