Urban Explorer: Градско винарство в Париж

4 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 4 Flares ×

vino_paris1Да произвеждаш вино във Франция не е нещо необичайно. Необичайно е, ако това става в центъра на столицата Париж. От 2016 година това прави Матьо Босе в своята микровинарна „Les Vignerons Parisiens“  на площ от около 200 кв.метра , находяща се в мазе в едно от модерните предградия на града- Маре.

„Аз съм парижанин и обичам този град. не искам да се махам от тук, а да остана. Винаги съм искал да работя във винопроизводството”, признава Матьо.

vino_paris2По-рано е работил в една компания за търговия с вино, но после решил да си остане в париж, и сам да започне да се занимава с производството на вино. Две години по-късно успява да реализира идеята си. По света има все повече градски винари, а сега и в едно от предградията на френската столица. Разбира се гроздето не идва от Париж, а от Рен. В дългосрочните планове обаче той планира да възроди и използва и местни сортове грозде. Винопроизводители като него имат и една по-особена педагогическа мисия.

„Има доста погрешни представи за виното като например слагане на сребърна лъжица в чашата със шампанско защото се вярва, че се запазва свежо, или че сирената трябва да се пият с червено вино, въпреки че се знае, че за тях е подходящо бялото”,казва съсобственикът на градската винарна Винсен Дюран.

Така според него у мнозина хора се създават фалшиви представи за производството на вино изобщо. При тях обаче хората  могат да видят как протича целия процес и да оценят качествата на произведеното вино. Цените са между 14 и 20 евро на бутилка, като производството на градската винарна за година трябва да достигне до 30 000 бутилки, а тъй като Париж е сред градовете с  най-високо потребление на вино в страната, е сигурно, че производството им бързо ще се увеличи.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар