Модата на бъдещето

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

модаДрехите винаги са били на мода, но днешните дизайнри създават все по-интерактивни и все по иновативни дрехи. Някои от тях отиват още по-далеч в бъдещето, вграждайки в дрехите изкуствен интелект. Дрехи които могат да реагират на вас или  заобикалящата ги среда, които въпреки че скоро едва ли ще влязат в ежедневния ни гардероб, но със сигурност ще са част от нашето бъдеще. Една от пионерките на дигиталната мода е Ясна Рокегем  от холандския град Антверпен, която вече мисли иработи по своя дигитален бизнес- с две думи живее дигитално. Модното и бюро, намиращо се на 19-тия етаж на една банка печели с участието си в конкурс за иновации, и точно оттук нейната интерактивна мода ще трябва да върви нагоре.

„Не проектирам моите дрехи просто защото са хубави, правя го, защото те имат много по-голяма стойност подобно на колекцията ми Fashon and Brainways”, казва дизайнерката. В нея по думите и става въпрос за визуализиранена способностите на мозъка ни чрез модата. „Измерваме нашите мозъчни вълни чрез специални сензори и придаваме това на дрехите ни. Виждаме как мозъкът ни реагира при промяна на формата или цвета”,продължава тя.

Когато става дума за авангардна мода, то задължително трябва да се спомене и Париж, където работи канадската модна дизайнерка Инг Гао, представила  последната си колекция по време на седмицата на модата.

„Преживяваме истински бум на интерактивната мода, тъй като постоянно се развиваме. Всеки ден технологиите са неделима част от нашия живот, затова е важно да поддържаме определено поведение”, казва тя.

Една от последните и работи са две нови дрехи, които реагират на човешкия поглед. За да се движат по думите и, дрехите трябва да се гледат с неотрални очи. Използвайки мини камера и софтуер за разпознаване на погледа, дрехите могат да прочетат и мимиките на хората, които ги наблюдават, и ако човек не реагира, тогава дрехите поемат инициативата. Други дрехи пък могат да се движат по тялото, като дори са осветени когато е тъмно. Някои дрехи пък реагират  когато ги попиташ.

Отново сме в Антверпен при Ясна, която се счита за основен мисионер за въвеждането на интерактивната мода. Тя получава договори по цял свят и обсъжда с шефове на различни концерни бъдещето на дрехите. Следващата идея която иска да реализира е мода на 360 градуса.

„Трябва да променим целия бранш, защото модата е стара и не се развива. И ако технологиите се развиват, модата е в стагнация”, смята Ясна.

И въпреки че интерактивната мода е още в началото на своето развитие, в нея  тепърва предстои да навлиза все повече изкуствен интелект.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар