На коледния пазар в града на Карл Велики

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

АахенНяма друг град като Аахен, който да е така дълбоко свързан с името на Карл Велики. Подобно на Бремен, и там коледния пазар е свързан с много и не само кулинарни традиции. Натам ни отвежда „Дойче Веле”. Мястото му е както винаги в сърцето на стария град около кметството. На Аахенския коледен пазар може да намерите декоративна украса и различни регионални продукти. Заедно с греяното вино и пунша, тук ще откриете и други кулинарни специалитети като аахенските сладки (Printe).

За повечето посетители те са шлагерът по време на празниците, и не пропускат да пробват всякакви вкусове. През деня коледния пазар е не по-малко впечатляващ от вечерта. Тогава с великолепието си изпъкват старинни паметници като катедралата, която е част от списъка на ЮНЕСКО със световните културни забележителности. Пазарът се разпростира и в северната част на стария град.

Една от около 150 –те пекарни в града, която предлага прослолутите сладки е „Нобис”.  Произвежда ги от далечната 1858 година насам. Днес разбира се те се срещат в множество и най-различни варианти- с ядки, бадеми или шоколадова глазура, и даже в специална серия с лика на Карл Велики.

„Особеното при тези сладки е, че те се произвеждат точно тук в нашия регион и са със защитен географски произход”, казва майстор-пекаря Михаел Нобис

В пекарната може да се види как се правят тестените вкусотии например с марципан. Точната рецепта естествено се пази в тайна, но можем да издадем все пак някои секрети. Основните съставки втестото са освен брашно, много захар от три различни вида и микс от подправки като анасон, карамфил, кориандър, бахар и канела. Всеки пекар смесва всички тези съставки в тестото по свой начин и вкус. Освен това е необходимо тестото да се разточи в правилната дебелина.

„Традиционните аахенски сладки не съдържат никакви консерванти, което означава, че освен сметана, мляко, масло и яйца няма нищо друго”, казва Бьорн Шрьодер, пекар в „Нобис” от 2005 година насам.

След печене за около 40 минути основата на сладките е готова и може да се гарнира със шоколадова глазура или ядки. Повечето чужденци трудно схващат името им, но ги намират за вкусни. „Първо мислех че са само с шоколад, но сега усещам, че има и ядки в тях”, казва един от тях. Две японки пък признават, че в страната им имат подобни сладки изкушения с вкус на канела. Повечето туристи съчетават и двете- коледния пазар и посещение на някои от историческите места в Аахен.

Магазинчетата в стария град също привличат туристи с коледната си украса. Повечето сладки за които стана дума по-горе се купуват точно по време на дните преди Коледа, но в Аахн се предлагат целогодишно. А пред едно от най-старите кафета в града, те са увековечени и със паметник на момиче, което държи Printe. Вътре пък стените на кафето са украсени с дървени аналози на сладките, чиито форми и изображения напомнят за някогашните майстори на сладките още от Средните векове. Счита се, че са пренесени от Белгия  през 16-тивек и доразвити в Аахен. „Името им идва от английското print и е свързано с това, че формата на сладките се отпечатва директно върху тестото”, разкрива шефката на кафето Бригите Браун. Коледното настроение тук идва с настъпването на вечерта, и грейването на десетки светлини, и никой не може да избяга от аахенските сладки, без значение дали обича да си похапва нещо сладичко или не.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар