Да пишеш със сенките

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Iskiographie 2Не, това не е името на някаква поетична творба, а  на нова техника, измислена от германския фотограф Лотар Шифлер, който заснема следите на птиците при полета им в небето. Подобно на самолетите и птиците оставят следи при своя полет, които са видими на неговите снимки. За него ни разказва „Дойче Веле”.

Случващото се на небето е това, което предава в снимките си Лотар Шифер. „Наблюдавам природата и откривам впечатляващи неща и се опитвам да го представя върху снимките, които вдъхновяват толкова много хора”, казва фотографът.

Заснетите видия обработва дигитално, докато невидимите следи на птиците станат видими. Работата отнема часове, докато от десетки хиляди снимки попадне на тези, които най-добре разкриват следите на птиците при полета им. Така снимките му се превръщат в произведение на изкуството, благодарение на модерните технологии. Изкуството което създава, нарича Iskiographiie, нещо което е обратното на фотографията.

„За разлика от фотографията, която пише със светлината, искиографията определям като писане със сенките”, разкрива фотографът.

Iskiographie 1Останал запленен по полета на птиците още във времената на аналоговата фотография, когато една сутрин видял през прозореца полета на красив лебед. Показването и изчезването на птиците като черни точки на небето възприел като своеобразно кълбо от сплитащи се линии.

Неговата работа по „описание’ следите на птиците е с различен почерк. Особени следи например оставя орелът, който в продължение на две минути и половина се рее в небесата без каквото и да е видимо движение на крилете. Картините които създава Лотар Шифлер са различни, колкото различни са и самите птици. Те са като дар от птиците за нетрайността на техния полет.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”/ lothar-schiffler.de

снимка: „Дойче Веле”/ othar-schiffler.de

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар