На Коледен пазар край бреговете на Елба

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 2 Flares ×

Дрезден_Коледа 2Ако попитате повечето дрезденчани, кой е най- стария Коледен пазар в Германия, не чакайте друг отговор освен пазарът в Дрезден. През 2016 година Шрицелмаркт, както е известен той   се провежда за 528  път.  Името му дава един коледн сладкиш, добил популярност и у нас, и  наречен щолен. Истинският щолен, заради вкуса на който в Дрезден ежегодно се стичат десетки туристи от чужбина обаче се прави точно тук. Както и в Аахен, на коледния пазар в Дрезден също ще намерите предимно регионални продукти. И за мнозина това е най-добрият коледен панаир. Сред тези продукти именно е и коледния сладкиш, наречен „Щрицел” (Striezel) или „Щруцел”.

„Това е най старият коледен пазар в Германия, който има вековна традиция”, казва и Роберт франке. Първото му издание е от 1443 година, когато саксонският курфюрст Фридрих II разрешил да се отвори първоначално предколеден пазар за месо, от който впоследствие се развил Щрицелмаркт. Всяка година се открива по традиция с разрязването на коледния щолен. И за  да достигне вкусът му до всички краища на света се избира красива посланичка на щолена. Разбира се тя е добре запозната с произхода на сладкиша.

. „Първият щолен е направен през 1474 година. Тогава обаче той просто е бил един обикновен хляб, но по късно със специална була папата отменил забраната за ползване на масло, и така за приготвянето му започнали да се използват и други съставки”,разказва Мари Лесих, тазгодишната красива посланичка на коледния сладкиш.
Дрезден_Коледа 3
Мари Лесих, тазгодишната красива посланичка на коледния сладкиш

Днес освен масло сред останалите му съставки са преди всичко бадеми в случая под формата на марципан и изсушени плодове като лимони,портокали и стафиди от десертно грозде (Султанина). Един от тези, които днес правят щолен по оригинална рецепта е майсторът Тино Гирих, който дори разказва и една история за цитрусовите плодове. „От времената на ГДР някъде към 1983 година,когато не винаги е имало такива плодове зная, че те са били замествани от зелени домати, чиито вкус по нищо не се отличавал от този на плодовете”, казва Тино.

Щолен
Щоленът- коледният символ на Дрезден

Подобно нещо сега  за щастие е строго забранено, тъй като основните съставки за коледния щолен са добре известни от векове насам, и за спазването им отговарят от местната браншова организация Dresdener Stohlen Verband.

Тя е издала точни указания как и в какво съотношение да се смесват различните съставки, тъй като в нея членуват около 130 хлебопекари и сладкари, които често си имат свои традиционни семейни рецепти. Освен това щолените трябва задължително да се правят на ръка. По-късно във формите те добиват еднаква форма и размери. Според легендата щоленът символизира увития в пелените Младенец и може би затова е толкова обилно напудрен. Но как да разбере човек, че си е купил истински оригинален щолен?

„Оригиналният Дрезденски щолен се познава по златния знак върху опаковката, който доказва произхода, качеството и минималното съдържание на съставки като брашно и стафиди”, разяснява Мари.

Щоленът разбира се  е представен на всяка сергия на коледния пазар, а ако имате късмет, може да видите как се прави истинския коледен сладкиш, а особено преди Коледа той се нарежда сред  символите на Дрезден.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар