Изкуството да придаваш форми

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Матео Тун

За повечето архитекти основно средство за работа е бетонът, но австрийският архитект и дизайнер Матео Тун е изключение, защото твори със всякакъв материал и създава от минималистични  чаши  за кафе- до големи хотели. Въпреки че за проектите си Матео е получил многобройни награди, проектите  не носят името му, тъй като иска да остане анонимен. Като  например бутилки за минерална вода, създадени по негов проект. „Те са един пример за това, как никой не знае, че формата на бутилките е наше дело”, казва архитектът.

Сред хората в екипа му са и много млади  сътрудници, а той е съсредоточен в дизайнерското му бюро в Милано. В бизнеса е от около четири десетилетия, а създаденото от него до момента е включено в специален албум. Между създадените от Матео Тун обекти са и около 20 малки лозарски къщички по поръчка на винопроизводител от Германия.  Проектът му носи специалната винена архитектурна награда през 2013 година.

„Идеята беше да се използва възможно най-малкият мащаб, много по-малък от заобикалящите ги ябълкови дръвчета за създаване на много винени къщички наподобяващи във вътрешността си монашески килии, където човек необезпокояван може да усети вкуса на виното”, разказва Матео.

Повечето от създадените от Матео Тун неща са се превърнали в дизайнерски класики, като например чаши за кафе или дозатори за олио и оцет, които проектира още през 1978 година по поръчка на милански архитект. През 80-те години на миналия век е сред съоснователите на италианската дизайнерска група „Мемфис”, която чрез създаване на обекти със сетивни форми се противопоставя на чистия функционализъм. От 1984 година ръководи свое собствено дизайнерско студио. Матео Тун не се определя като художник или дизайнер, а като архитект.

“За мен определения като архитект или дизайнер звезда са сиви и мрачни, защото днес  всеки от нас е една звезда”, продължава Матео. Той започва всеки свой проект с акварелна рисунка. Най-новият проект по който работи са вази от венецианско стъкло. Заедно с партньора си Антонио Родригес пък създава дизайнерски ножове по поръчка на германска компания.

SIDE Hotel в Хамбург

„Те представляват една основа, затова не може да се каже, че са проектирани от някого. Проектирани са от пръстите на този, който трябва да реже с тях”, разяснява проекта Матео.

Междувременно сред проектите които Матео Тун реализира са такива с не чак толкова минималистични размери като  Хамбург съвместно с Робърт Уилсън, получил наградата „Хотел на годината” за 2001 година. Негово дело е и „Вигелиос Маунт рисорт”, където всеки детайл е създаден  от  екипа му.

„Да разбереш мястото където искаш да направиш нещо, означава да разбереш природата, никроклимата, откъде идват дъждовете,ветровете, къде изгрява и залязва слънцето. Това трябва да разбере всеки архитект, тогава обектът се създава от самосебе си”, казва в заключение Матео.

. Като например една сграда в Милано, чиято климатична система се захранва от топлината на земята. За него опазването на околната среда е от първостепенно значение. Според архитектът жизненият цикъл на всеки обект, без значение дали е стъклена чаша или къща е в основата на всичко, и винаги ни е предизвиквало да тестваме докъде стигат границите на възможностите ни.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар