На коледен базар в приказния Ротенбург

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

Ако  греяното вино, сладкишите и бонбоните са сред лакомствата, неделима част от коледните базари в Германия. то не бива да се пропускат и наденичките. Всеки регион във федералната република е известен със свой специфичен вид наденички, но може би най-вкусни са те в приказния Ротенбург. А градът е още по-приказен, изглеждащ сякаш като декор от приказките на Братя Грим особено преди Коледа.

Попадайки в Ротенбург  ще установите, че  сякаш сте се върнали в епохата на Средновековието.  Голяма част от великолепните патрициански къщи , които ще видите, са от далечния 14-ти  век, а градът привлича туристи особено във дните преди Коледа. И това не бива да ви учудва, защото коледния пазар тук, разположен по живописните улички и сред старинни сгради в ренесансов стил, е сред най-красивите в Европа. На разположените около 70-тина сергии в центъра на градчето може да откриете всякакви регионални специалитети, а между тях и местната гордост- печена наденица на скара (Rostbratwurst).

Магазинчето на семейство Тръмп е като райско кътче за любителите на месото.

„Всички тук сме израснали с нея, и тя е любимата ни още от детството”, признава местен посетител. Една от месарните, в които се произвеждат традиционните франконски наденички е тази на Ерих Тръмп. Магазинчето в което продават фирмените колбаси е като райско кътче за любителите на всякакви местни деликатеси. За клиентите там се грижи Соня Тръмп, съпругата на месопроизводителя. Двама туристи от Канада имат възможност да пробват на място от наденичките.

„Много вкусно. У дома нямаме нещо подобно и толкова автентично”, не скрива възхищението си момичето. Месото за наденичките е свинско, и се доставя от животновъди, отглеждащи свине в региона на Ротенбург. Месото се подправя с лук, майорана (роднина на ригана бел. ред.), бял пипер, малко индийско орехче и сол на вкус. Соня пече наденичките за около десетина минути от двете страни. Във Франкония наденичките се похапват с кисело зеле и хляб.

„Традиционните франконски наденички се познават по една жилка тлъстинка, която придава специфичния им вкус. Тя е своеобразния знак, че наденичките са от нашия край, защото в цяла Германия има подобни наденички, но без тази ивица, те не могат да се наричат франконски”, пояснява в детайли Соня
франконски наденички

Колкото по-студено е навън според нея, толкова повече расте желанието на гостите да опитат местните наденички. Сред тях са и две тайвански туристки, за които наденичките са пълна екзотика. „В Тайван също имаме подобни наденички, но те са по-сладки, докато тези тук са по-солени”, казва една от тях. Намират ги за подходящи на коледната атмосфера на пазара. Името му Райтерлесмаркт (Reiterlesmarkt) идва от името на един приказен герой. Подобно на Дядо коледа и приказния ездач е облечен в бяло и червено, и се появява за да радва хората. А в един от магазините 365 дни в годината е Коледа, тъй като там може да намерите около 30 хил. вида продукти свързани с празника. Естествено и тук се намират прослолутите  наденички.

С настъпването на вечерта коледния пазар е като магнит за туристите. „За пръв път съм на коледен пазар. Страхотно е”, споделя една японка.  С едно вурстче се подкрепя и нощния пазач Ханс-Георг Баумгартнер. „Наденичките са нещо наистина оригинално. От 25 години всяка вечер по това време обикалям преоблечен като един от тримата мъдреци, носещи вестта за раждането на Младенеца”, казва Ханс. И тази вечер не прави изключение, защото на коледния пазар в  Ротенбург са се събрали хора от цял свят, за да научат повече за миналото на града. Една обиколка, която зарежда с топлота особено в дните преди най-светлия празник.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки:  „Дойче Веле

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар